Ga naar Content

Geen visum, dus geen behandeling in Rusland voor Volendamse MS-patiënt Simon

VOLENDAM - Simon de Goede (46) zou vandaag graag in Moskou zijn geweest voor een behandeling die de ziekte MS de kop moet indrukken. In januari koos de Volendammer voor een intensieve en dure behandeling in Rusland en plande zijn reis. Zijn crowdfundingsactie was succesvol, maar zijn visumaanvraag niet. Die werd afgewezen, waardoor hij nu dubbel wordt getroffen door de maatregelen. 

Geen visum, dus geen behandeling voor Volendammer Simon de Goede - NH Nieuws

Zes jaar geleden openbaarden de eerste symptomen zich. "Het begon met gevoelloze handen en benen", zegt De Goede. Langzaam maar zeker kreeg de ziekte steeds meer vat op de Volendammer.  Tijdens een vakantie in Spanje met vrienden, eerder dit jaar, hakte hij de knoop door en besloot zich te laten behandelen in Rusland.

"De behandeling heeft 85 procent kans van slagen", zegt De Goede. In Nederland staat de behandeling nog in de kinderschoenen, en Simon heeft geen tijd om op verdere ontwikkeling te wachten. "Het afgelopen half jaar is het zo snel gegaan dat ik nu in een rolstoel zit", legt hij uit. "Ik wil niet nog jaren moeten wachten voor het hier kan."

Ruim een maand

In Rusland worden Simons stamcellen geoogst, waarna hij een chemokuur krijgt en zijn stamcellen worden teruggeplaatst. Al met al duurt de behandeling ruim een maand en om dat te bekostigen is hij een crowdfundingsactie gestart waar familie en lokale ondernemers flink aan hebben bijgedragen. "De slager maakte ‘De Goede-burgers' , er werden kettinkjes verkocht er werden bokshandschoenen geregeld die gesigneerd waren door Rico Verhoeven en Badr Hari en die werden dan weer verloot."

"Waarom voor mij? Als ze het voor mij doen, moeten ze het voor iedereen doen"

Simon de Goede

Uiteindelijk bleek er voldoende geld ingezameld voor de behandeling, reis en verblijf, wat bij elkaar op ruim 75.000 euro komt. Geld dat eventueel zou overblijven, zou Simon investeren in een stichting 'voor mensen die ook naar Moskou willen voor behandeling'. 

Afgelopen week kreeg hij op de ambassade in Den Haag te horen dat een visum voor Rusland er niet inzit. Enerzijds omdat het land vanwege de coronacrisis tijdelijk geen Nederlanders toelaat, anderzijds omdat zijn situatie niet ernstig genoeg is.

Foto:

"Het is niet levensbedreigend", herhaalt de Volendammer het argument. Een uitzondering ziet hij niet snel gemaakt worden. "Waarom voor mij? Als ze het voor mij doen, moeten ze het voor iedereen doen. Dat kan ik alleen maar hopen, en niet eisen." 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.