Ga naar Content

Purmerendse bewoners tegen woningsplitsing, zorgen over leefbaarheid

PURMEREND - De bewoners van de Singelbuurt en de Kanaaldijk in Purmerend maken zich zorgen. Tegen de afspraken in worden daar vier woningen gesplitst om er meer mensen te laten wonen. "Het buurtje is niet ingericht op meer bewoners", zegt raadslid Bart van Elden van de lokale VVD dan ook.

Bewoners Purmerend tegen woningsplitsen - NH Nieuws

Bewoner Edith Groeneveld woont sinds 2017 in de buurt en heeft veel panden zien verrijzen. Al snel had ze door dat er iets niet in orde was. "Dit is een kade waar tien kavels aan zijn die bedoeld waren voor het bouwen van een eigen huis. Het ziet er nu naar uit dat er vier panden zijn die vanaf het begin van de bouw zijn opgesplitst in verschillende woningen." Dat ziet Groeneveld niet zitten. Ze weet zich gesteund door zo'n twintig buurtbewoners, die het eens zijn met de zienswijze die is ingediend bij de gemeente.

"Het is een stukje leefbaarheid waar mensen op inleveren"

vvd-raadslid purmerend, bart van elden

Het splitsen van woningen zodat er meer mensen kunnen wonen kan nadelige effecten hebben, zegt Van Elden. "Meer mensen betekent meer auto's, meer afval. Het is een stukje leefbaarheid waar mensen op inleveren en daar hadden ze in mijn ogen niet op hoeven rekenen."

Strengere regels

De gemeente Purmerend heeft vorig jaar strengere regels opgesteld als het gaat om woningsplitsing. Er moet een vergunningsaanvraag worden ingediend. Daarnaast wordt er een leefbaarheidstoets gedaan.

Wethouder Thijs Kroese zegt tegen NH Nieuws dat de gemeente in dit geval bij de verkoop van de kavels al heeft gezegd dat die geschikt zijn voor de bouw van eengezinswoningen. Toch staan de gebouwen er al. Daarom hoopt Groeneveld dat de gemeente voet bij stuk houdt: "We hopen dat de gemeente zich houdt aan hoe ze dit eerder hadden bedacht." 

Bekijk hieronder de volledige reactie van wethouder Kroese.

Wethouder Thijs Kroese over woningsplitsing - NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.