Ga naar Content

IJmuiden maakt zich op voor eerste zomerstorm: "Het kan hier flink spoken"

IJMUIDEN - Aan het strand van IJmuiden worden vanmiddag de laatste voorbereidingen getroffen voor zomerstorm Francis, die vannacht en morgenochtend voor flink wat onrust kan zorgen.

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Dat het kan spoken in IJmuiden weet Dick Hoek maar al te goed. Hij heeft al veertig jaar een huisje langs het strand en heeft het al talloze keren zien gebeuren. "Het kan hier flink tekeer gaan. Een paar jaar geleden verdween er nog een dak van een huisje." 

Francis is de eerste zomerstorm van dit jaar. Vanavond vanaf 22.00 uur geldt code geel voor de hele provincie omdat er harde windstoten, tot wel 100 km per uur, verwacht worden. In de loop van de nacht en morgenochtend kunnen de windstoten zelfs nog zwaarder worden.

Voorbereidingen

Dus bereiden ze zich in IJmuiden alvast voor. Alle losse voorwerpen rondom de huisjes worden verzameld, stoelen opgestapeld en huisjes verankerd, want 'voorkomen is immers beter dan genezen'. "Het hoeft niet erg te worden, maar je weet het maar nooit."

Een huisjeseigenaar is zo bezorgd dat ze besluit vannacht de nacht maar in haar huisje door te brengen. "Ik heb het telefoonnummer van de buurman gekregen, die kan ik oppiepen als er iets is. We zijn zuinig op elkaar."

IJmuiden maakt zich op voor eerste zomerstorm - NH Nieuws

Ook mensen die niet direct aan de kust wonen moeten zich opmaken voor een flinke storm. De bomen zitten nog vol in het blad en zijn dus topzwaar, waardoor ze veel wind vangen. Rijkswaterstaat waarschuwt daarom dat er takken en bladeren op de weg terecht kunnen komen. 

Ook op campings worden mensen gewaarschuwd hun hebben en houden goed vast te zetten. Loszittende spullen worden bij voorkeur naar binnen gehaald, luifels kunnen het beste preventief worden afgebroken en een extra controle van de haringen kan ook geen kwaad.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]