Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Raadsvragen na massale politieinzet voor 'kinderfeest': "Gezien agressief gedrag helaas nodig"

25 augustus 2020, 19.54 uur · Door Redactie

HAARLEM - De omvang van de politiemacht die afgelopen zaterdag in Haarlem een einde maakte aan een 'kinderfeest', roept veel vragen op. Reden voor Moussa Aynan, fractievoorzitter van Jouw Haarlem, om het college om opheldering te vragen. De gemeente laat weten dat de politieinzet proportioneel was. "Want bij eerdere waarschuwingen werd de politie geconfronteerd met agressief en dronken gedrag."  

NH Nieuws

Het feest met partytent, geluidsinstallatie en springkussen aan het Monacopad begon zaterdagmiddag. Een paar uur later verscheen de politie met een groot aantal manschappen om een eind te maken aan het feestgedruis. Op beelden in handen van NH Nieuws is te zien dat enkele bewoners de politie dat niet in dank afnemen en de sfeer op straat grimmig wordt.  

Test gaat door onder video

Politie breekt kinderfeest op - NH Nieuws

Op Facebook zorgt de grote politieinzet voor woedende reacties. Fractievoorzitter Moussa Aynan van Jouw Haarlem zit met veel vragen na het optreden van de politie. Hij heeft raadsvragen gesteld aan het college van Haarlem en wil opheldering.

Tekst gaat door onder video

Moussa Aynan stelt raadsvragen - NH Nieuws

De gemeente Haarlem bevestigt aan NH Nieuws dat het feest door de politie is beëindigd vanwege geluidsoverlast, het ontbreken van een vergunning en het niet naleven van de coronamaatregelen. Ook is er geluidsapparatuur in beslag genomen.

De politie trok de stekker er uit nadat de initiatiefnemer van het feest twee waarschuwingen in de wind had geslagen en agenten daarbij nogal agressief had bejegend. "Op basis van deze confrontatie is besloten bij de beëindiging van het feest extra politie achter de hand te hebben", schrijft de gemeente. "De inzet is ook nodig geweest."

Een buurtbewoner die anoniem wil blijven, bevestigt dat de politie al twee keer was langsgekomen om te waarschuwen. "De muziek ging dan zachter", vertelt hij. "Dat heeft niet zo lang geduurd. Nadat ze weggereden was het binnen een paar minuten weer op het oude niveau". De buurtbewoner zegt veel overlast te hebben gehad van het feestje: "Het was erg lawaaierig."

'Ingezet op de-escalatie'

Burgemeester Wienen laat via zijn woordvoerder weten dat hij 'het beëindigen van het feest en de inzet van de politie proportioneel acht'. "Er is ingezet op de-escalatie en stopzetten van het feest. Dat is gebeurd zonder aanhoudingen of boetes, maar daarbij was de inzet van extra agenten wel noodzakelijk."  

Dat het om een kinderfeest zou gaan, klopt volgens de gemeente niet. "Op het moment van beëindiging van het feest was er geen sprake van een kinderfeest, maar een feest met volwassenen." 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]