Amsterdam

NL
V

Amsterdamse boa's schrijven 148 boetes uit voor niet dragen van mondkapje

23 augustus 2020, 22.26 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Gemeentelijke handhavers in Amsterdam hebben vandaag 148 boetes uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. De gemeente kondigde eerder al aan dat vanaf dit weekend sneller boetes worden uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje in de gebieden waar dat verplicht is. De kosten voor zo'n boete zijn 95 euro.

NH Nieuws / AT5

Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Halsema. Het gaat alleen nog om de boetes uitgedeeld door gemeentelijke handhavers. De cijfers van de politie worden later bekend.

Sinds 5 augustus is het verplicht om een mondkapje te dragen in Amsterdam op de Wallen, de Kalverstraat, de Nieuwendijk, de Albert Cuypstraat en Plein '40-'45. Tijdens de eerste weken van deze mondkapjesplicht werden boetes echter nog amper uitgedeeld.

De boete was in eerste instantie 395 euro, omdat er nog geen zogenoemde feitcode van het Openbaar Ministerie was. De boete werd dan gegeven vanwege het niet houden van afstand en op grond van het niet opvolgen van het bevel van een ambtenaar in functie.

300 euro goedkoper

Tijdens een commissievergadering in de Stopera bleek donderdag dat de feitcode er nu wel is, waardoor de boete 300 euro goedkoper is geworden en uitkomt op 95 euro. "Dit is goed nieuws", zei burgemeester Halsema toen. "Het was namelijk ingewikkeld te opereren met een boetebepaling die wij eigenlijk niet in verhouding vonden tot de draagplicht die wij oplegden."

"Het geven van boetes is altijd het sluitstuk bij gedragsverandering", aldus de woordvoerder van de burgemeester. "Looprichtingen aangeven, mensen aanspreken en het uitdelen van mondkapjes werkt beter. We hopen dat beboeten de uitzondering blijft en mensen aan een waarschuwing genoeg hebben."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03