Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Burgemeester geschrokken door negeren sluitingsbevel: "Jammer als hele Bazaar moet sluiten"

23 augustus 2020, 21.39 uur · Aangepast 23 augustus 2020, 22.22 uur · Door Redactie

BEVERWIJK - De Beverwijkse burgervader Martijn Smit vindt het 'een zorgelijk gebaar' dat De Bazaar het bevel om een aantal hallen van de mark te sluiten heeft genegeerd. "Ik heb me verbaasd over hun houding vandaag. Het besmettingsrisico is er namelijk enorm. Het zou jammer zijn als de hele Bazaar moeten sluiten", zegt hij vanavond tegen NH Nieuws, na de hectische dag op de markt. 

NH Nieuws / Inter Visual Studio

Vanmorgen liet De Bazaar namelijk weten geen gehoor te geven aan het bevel van de veiligheidsregio om een aantal markthallen te sluiten, omdat de 1,5 meter afstand niet kon worden gewaarborgd. Dit kwam voor De Bazaar veel te last minute en de organisatie en de ondernemers voelden zich overvallen. Onbegrijpelijk, vindt burgemeester Smit. 

"We (Bazaar, gemeente, veiligheidsregio, red) hebben vrijdag een gesprek gehad en een bezoek aan De Bazaar en dat was echt niet om te vieren dat het goed gaat, dat weten zij ook. In dat gesprek is dubbel en dwars aangeven dat er maatregelen moeten getroffen om de afstand te kunnen bewaren", vertelt Smit. 

Het baart hem daarom zorgen dat de De Bazaar daarna besloot geen gehoor te geven aan het bevel en hij heeft zijn vakantie erover afgebroken.

Last minute-besluit

Het wordt de burgemeester door de ondernemers en de organisatie verweten dat de veiligheidsregio zaterdagavond laat pas met een sluitingsbevel kwam. "Dit toont juist aan dat we alles doen wat mogelijk is om De Bazaar open te houden", zegt Smit daarover. "We hebben die zaterdag geobserveerd en het was onverantwoord druk. Dit wilden wij op de zondag voorkomen."

De burgemeester begrijpt wel dat dit tot emoties kan leiden en 'tot een machteloos gevoel' bij de organisatie van de markt, zegt hij. "Maar ik kan op geen enkele wijze verantwoorden dat dit op deze manier doorgaat. We moeten COVID serieus nemen; het kan niet dat ik bij onbeheersbare situaties niet optreed." 

Het late politieoptreden vanavond  - zo'n twintig agenten ontruimden de drie hallen vlak voor sluitingstijd - was volgens Smit geen provocatie. Ook was de drukte die daarna buiten ontstond volgens ondernemers niet te vermijden. "Als we dit om 15.00 uur 's middags zouden hebben gedaan, zou er een veel groter probleem zijn geweest, maar het was binnen wel gewoon te druk."

Quote

"Ik wil niet achter de feiten aanlopen. Ik wil optreden voor er een brandhaard ontstaat"

Martijn smit, burgemeester Beverwijk

De burgemeester heeft geen spijt dat hij het sluitingsbevel niet veel eerder gaf. "We communiceren veel, er was beloofd dat er maatregelen zouden worden genomen. Maar dit bleek dus niet genoeg."

Geen besmettingen

Er zijn nog geen besmettingen bekend die oorsprong vinden bij De Bazaar. "Dat is het enige goede nieuws. En daarom wil ik niet achter de feiten aanlopen. Ik wil optreden voor er een brandhaard ontstaat, want je kan je voorstellen dat áls er met die drukte één iemand besmet blijkt, dit snel wordt verspreid."

Deze week gaat Smit in gesprek met de veiligheidsregio, De Bazaar en hij is van plan ook iemand van de ondernemersvereniging uit te nodigen. "Het sluitingsbevel ligt er en het zou jammer zijn als de hele Bazaar dicht moet. Ik zie ook de economische belangen en het belang voor Beverwijk, dus ik hoop op een constructieve houding van de organisatie." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond.

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]