Ga naar Content
West-Friesland

Restauratie uitgebrande Ceres-molen gestart: 'dit jaar nog wind- en waterdicht'

23 augustus 2020, 10.00 uur
Door: Sander Huisman · Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

BOVENKARSPEL - De opdracht voor de restauratie van de afgebrande Ceres-molen in Bovenkarspel is verleend en de aannemer kan maandag starten met de eerste fase. Het doel is om de molen nog dit jaar wind- en waterdicht te maken, om ergere schade te voorkomen.

De korenmolen in Bovenkarspel brandde op oudejaarsavond volledig uit. De verslagenheid bij de molenaars, vrijwilligers en inwoners van het dorp was groot, maar maakte al snel plaats voor de drang om de molen weer volledig in ere te herstellen.

Inmiddels hebben de vrijwilligers al heel veel werk gedaan aan de Ceres-molen. Zo werd er roet geschraapt van de balken, werd er in en rondom de molen schoongemaakt en werd er al geschuurd en geverfd om de molen terug in oude staat te brengen.

Verschillende inzamelingsacties werden opgezet om de molen te restaureren en inmiddels is er al een bedrag van bijna 40.000 euro opgehaald. Het doel van de eerste restauratiefase is om de molen nog voor het einde van het jaar wind- en waterdicht te maken. Hiermee kan verdere schade aan de romp worden voorkomen.

Veel kosten

De tweede fase van de restauratie van de Ceres-molen bestaat uit  het herstel van de kap, de aandrijflijn van de molen en het gevlucht, oftewel het wiekenkruis. Voor deze plannen is echter veel meer geld nodig dan het al eerder opgehaalde bedrag.

Inmiddels zijn hier voor de subsidie- en sponsoraanvragen verstuurd. Als de kosten voldoende gedekt zijn kan gestart worden met de tweede fase. De molenaars zijn optimistisch voor de toekomst en gaan er vanuit dat er in 2022 een draaiende stellingmolen staat in Bovenkarspel, die weer meel kan maken.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook