Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: flamingo's gefopt voor hun eigen bestwil

In de serie Remy en zijn vrienden volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze keer worden de eieren van de flamingo's geruild voor fopeieren. De moeders worden door de jonge vogels gestoord tijdens het broeden. En de jonge nandoes worden belaagd door een geheime indringer.

Jonge nandoe krijgt alle zorg - Foto: Robert Jan de Boer

Indringer

Binnen zit een jonge nandoe. Nandoes zijn grote loopvogels die voorkomen in Zuid-Amerika. Hij (of zij) is opgevangen nadat het nandoeverblijf nachtelijk bezoek heeft gekregen van een indringer. Waarschijnlijk is het een vos of een poes geweest, die de andere twee nadoetjes te pakken heeft genomen.

De derde is erg verzwakt en krijgt nu alle zorg. "We hebben hem weggehaald bij zijn papa", legt verzorgster Saskia uit. "Maar dat betekent wel dat hij het kan overleven. Als ie straks groter is, kunnen we hem gewoon terug zetten. Daar doen nandoes niet moeilijk over. De eerste dagen was ie heel zielig en bleef ie roepen om zijn papa en mama. Maar nu begint ie te wennen en ziet hij ons als zijn surrogaatouders." 

Schuilplek

In het hok van de kleine nandoe is een kluit gras geplaatst die kan dienen als schuilplaats. Er is ook een klein tentje voor hem gebouwd. Saskia: "Nandoes slapen onder de veren van hun vader. Daar kruipen ze helemaal onder. In het donker voelen ze zich veilig. Zo'n plek hebben we ook gemaakt."

"Nandoes slapen onder de veren van hun vader. Daar voelen ze zich veilig"

saskia verbruggen, dierverzorger

Broeden

Helaas, ondanks alle goede zorgen heeft de kleine nandoe het niet gered. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, want vader nandoe broedt buiten inmiddels weer op een nest met eieren. 

Jonge flamingo's

De jonge flamingo's, die vorige jaar uit de broedmachine kwamen, lopen buiten rond tussen de andere vogels. Saskia: "We hebben ze eind maart naar buiten kunnen laten. Toen werd het mooi weer en zaten ze in de veren.  Het was in het begin nog wel een beetje spannend, maar ze zijn helemaal geaccepteerd door de rest van de groep." De jonge flamingo's zijn nog niet zo mooi gekleurd als de volwassen vogels. Nu is alleen het puntje van hun staart nog roze. Pas over twee jaar zullen helemaal op kleur zijn.

Fopei voor de flamingo's. - Foto: Robert Jan de Boer

Fopei

Het nadeel van de jonge vogels is dat ze heel nieuwsgierig zijn. Dat er moeders aan het broeden zijn, vinden ze reuze interessant. Iets te interessant zelfs. Saskia: "De twee jongen zijn nog helemaal niet geslachtsrijp, maar ze willen wel op zo'n nest zitten. Dan loop de kans dat de eieren stuk gaan."

Om te voorkomen dat er iets met de eieren gebeurt, worden ze vervangen door een fopei van gips. Het nepei staat op een stokje dat in het nest wordt geprikt, zodat het er niet uit kan vallen. Blijkbaar heeft moeder niks door want na wisseltruc neemt ze gewoon weer plaats op haar nest, zoals een goede moeder betaamt. Haar ei gaat direct de broedmachine in.

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.