Ga naar Content

Festival Haarlem Jazz and More gaat wél door: "We willen een voorbeeld bieden"

 HAARLEM - Vanavond begint de 'Sit-Down' editie van het jaarlijkse muziekfestival in Haarlem. Organisator Martijn Bevelander heeft er zin in, maar het is wel even wennen: "Eigenlijk is alles anders, behalve de naam." Het is hiermee het eerste grote festival in de omgeving van Haarlem dat doorgaat.

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

"De beleving blijft hetzelfde", zegt Bevelander op NH Radio, "maar iedereen moet zitten, hard meezingen dat mag natuurlijk ook niet, mensen moeten inchecken en krijgen een temperatuurscan en ze moeten handjes wassen." Ook moeten mensen een plekje reserveren bij het concert waar ze naartoe willen.

Toch wilde hij het ondanks alle aanpassingen toch door laten gaan: "Ik hou wel van een uitdaging en als iets kan, waarom zou je dan niet proberen om het voor elkaar te krijgen? Ook hebben we heel goed overleg met de gemeente en veiligheidsdiensten."

Dit jaar zou het festival een 40-jarig jubileum vieren, dat zou groot gevierd worden en wordt op een ander moment ingehaald. Bevelander is heel blij dat er toch iets door kan gaan en vindt het wel spannend, maar niet onmogelijk: "Als je bang bent op te vallen zul je nooit vliegen. Wij zijn zeker een organisatie die dit kan. We willen ook een voorbeeld bieden." 

15 seconden regel

Normaal staan er ongeveer 15.000 mensen op de grote markt in Haarlem tijdens het festival, dat zijn er dit jaar een stuk minder: "Nu staan er 775 stoeltjes en het is bijna helemaal uitverkocht." 

Het is misschien even wennen, maar op het festival mag niet gedanst worden. "Dat mag zeker niet", benadrukt Bevelander, "mensen moeten echt blijven zitten. Ze mogen met hun armen bewegen of heel even gaan staan." De politie stelt een 15 seconden regel, na die 15 seconden moet de festivalganger weer gaan zitten. "We hebben gastheren die dat goed in de gaten houden en je eigenlijk vragen om te blijven zitten."

Bevelander heeft veel zin in vanavond, de ontlading zal groot zijn als de muziek begint en het festival opent: "Het voelt alsof ik heel kort heel erg zwanger ben geweest, de baby mag vanavond komen." Hij kijkt ook erg uit naar de eindshow zondag: "Met muziek, geluid en ook vuurwerk. Daar hebben we niet op bespaard."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]