Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Gevaren dijkversterking Hoornse Hop slecht te zien vanaf het water, maatregelen noodzakelijk

20 augustus 2020, 14.43 uur · Aangepast 20 augustus 2020, 15.26 uur · Door Redactie

HOORN - De gevaren van de werkzaamheden aan de Markermeerdijk moeten duidelijker worden voor recreanten op het water. De Alliantie Markermeerdijken neemt daarom extra maatregelen. Volgens Reddingsbrigade Notwin varen op een mooie zomerdag soms wel vijftien boten tegelijk in verboden gebied, zonder zich bewust te zijn van deze gevaren.

NH Nieuws / Chantal Bos

De Alliantie merkt dat teveel recreanten binnen het werkgebied van de dijkversterking komen en vraagt zich af of de regels duidelijk genoeg zijn. "We merken dat er onduidelijkheid is en dat teveel boten of watersporters zich in het verboden vaargebied begeven", licht woordvoerder Jacco van Oostveen toe.

De Alliantie zelf kan niet handhaven bij overtreding en roept daarom de hulp in van Rijkswaterstaat en de politie. Zij gaan de komende tijd extra surveilleren en kunnen waar nodig boetes uitdelen. "Natuurlijk hebben we dit liever niet, maar we moeten de veiligheid waarborgen."

De grootste gevaren bevinden zich onder water en zijn daardoor niet altijd zichtbaar vanaf het water, vertelt Van Oostveen. "Er liggen grote leidingen in het water voor het zandtransport die gevaarlijk kunnen zijn voor watersporters. Daarnaast liggen  onder water grote ankers met lange draden die onder spanning kunnen staan en op de bodem kunnen blokken beton liggen. Op die punten is het vaargebied op veel plaatsen ondieper dan normaal gesproken, waardoor je kunt vastlopen en ook drijfzand kan gevaar vormen."

Over de lijn

Bij het Hoornse Hop wordt nu een tijd niet gewerkt omdat het zand moet inklinken, maar dan blijft het alsnog werkgebied met bijbehorende gevaren. Reddingsbrigade Notwin merkt tijdens hun patrouillevaarten dat er op mooie dagen soms wel vijftien schepen in het verboden gebied liggen. De helft van de schepen vaart na aanspreken door de brigade het gebied weer uit, maar volgens Vincent Tigchelaar is er veel onduidelijkheid bij de schippers. "Ze hebben geen besef van de gevaren en een deel is uberhaupt niet op de hoogte van de regelgeving."

Quote

"Recreanten hebben geen besef van de gevaren"

Vincent Tigchelaar - Reddingsbrigade Notwin

Om de grens van het gebied aan te geven is een grote lijn afgezet met dertien gele boeien. Maar wanneer je je op het water bevindt is de volgende boei niet altijd zichtbaar. "Mensen zien één boei liggen en beseffen zich niet dat ze een gevarengebied invaren. Ik begrijp wel dat vanaf het water onduidelijk is waar dit gebied begint en waar het ophoudt."

Die onduidelijkheid erkent Alliantie Markermeerdijken, vertelt woordvoerder Jacco van Oostveen: "Wij zijn in gesprek met Rijkswaterstaat om samen te kijken hoe de gevaren vanaf het water beter zichtbaar kunnen worden gemaakt, bijvoorbeeld door meer boeien te plaatsen."

Flyers

Om de gevaren duidelijk te communiceren worden er de komende tijd flyers verspreid bij boothellingen, havens en watersportverenigingen. Ook de Alliantie en de Gemeente Hoorn gaat de inwoners wijzen op de gevaren van varen en zwemmen in verboden werkgebied.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]