Amsterdam

NL
V

Wel of geen Amsterdam Marathon: hardloopveteraan Joop Keizer (79) wacht met spanning af

19 augustus 2020, 20.02 uur · Aangepast 19 augustus 2020, 20.42 uur
Door Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

HOORN - De 79-jarige marathonloper Joop Keizer was al hard aan het trainen voor de Amsterdam Marathon op 18 oktober, tot hij een maand geleden lelijk ten valt komt. Door een gebroken bovenarm moet hij dit jaar overslaan. Alsnog heeft hij stille hoop dat de hardloopwedstrijd met de aangescherpte coronamaatregelen, door zal gaan. Morgen komt er uitsluitsel. 

"Ik vrees het ergste na het gesprek van onze Minister-president gisteravond", redeneert Keizer. Toch hoopt hij dat de marathon in een andere vorm door gaat. "Misschien kunnen de toplopers lopen of is er een manier waarop de recreatielopers mee kunnen doen met anderhalve meter afstand. Neem bijvoorbeeld de triathlon: daar mocht je vroeger ook absoluut niet bij elkaar in de buurt komen als fietser. Die eisen zou je misschien nu ook kunnen stellen aan de lopers."

Tekst gaat verder onder de video

Hardloopveteraan Joop Keizer (79) hoopt op doorgang Amsterdam Marathon - NH Nieuws

Zeker tien keer deed hij mee aan de Amsterdam Marathon. Waaronder bij de allereerste editie in 1975. Joop: "Dat was voor ons een ongelooflijk iets dat er in Amsterdam een marathon gehouden kon worden. Algemeen kon je nooit bij de gemeente voor elkaar krijgen om een straat er voor af te zetten. De wedstrijden moesten altijd in een afgelegen dorp." 

Eerste editie 1975

Driehonderd marathonlopers vertrekken die dag vanuit het Olympische Stadion in Amsterdam. Joop weet de zevende plek te behalen en is derde van Nederland. "We liepen onder de tunnel van het Olympisch Stadion door, langs de Amstel zo naar Ouderkerk. Het was echt geweldig! We hebben nog keiharde wind tegen gehad. In Amstelveen kregen we windje in de rug."

Prijzen

In de bescheiden woonkamer in Hoorn staan drie grote prijzenkasten vol met bekers met prijzen uit binnen- en buitenland. Van triathlons tot Iron Man in Hawaï, Joop heeft veel records en titels op zijn naam staan. "Vroeger deed ik het voor de prestatie om in de Nederlandse ploeg te komen en een reisje te winnen, dus voor de eer. Nu is het meer voor mijn gezondheid en ik geniet van het lopen. Vroeger werd ik vaak nagewezen maar nu roepen ze mij juist toe: 'Respect hoor!'" 

Joop Keizer (nr. 73) bij de start van de eerste Amsterdam Marathon in 1975 - Joop Keizer

Tijdens een trainingsronde van tien kilometer ruim een maand terug, gaat het mis. Keizer: "Ik keek naar een paar magneetvissers, daar was ik door afgeleid. Toen zaten er twee hobbels in het asfalt en voor ik het wist, lag ik op de grond met een gebroken bovenarm."

Voor Joop zit er niets anders op dan dit jaar over te moeten slaan. "Ik hoop volgend jaar weer mee te doen als het mij gegund is. Maar dan zal het toch ook weer een halve marathon worden voor me."

Uitsluitsel

Jaarlijks doen er zo'n 45 duizend deelnemers uit 140 verschillende landen mee. Uiterlijk morgen wordt bekend gemaakt of de Amsterdam Marathon op 18 oktober aanstaande door zal gaan. 

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].