Noord-Holland

De eerste schoolweek zit er bijna op: Veel blijdschap maar ook zorgen

21 augustus 2020, 08.00 uur · Aangepast 21 augustus 2020, 09.03 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Het zit er bijna op, de eerste schoolweek na de zomervakantie. Ondanks dat door velen reikhalzend naar de opening werd uitgekeken, waren er ook behoorlijk wat zorgen. Bijvoorbeeld op het gebied van ventilatie en het ontbreken van afstand tussen leerlingen onderling. 

Adobe Stock

Het waren roerige dagen in aanloop naar de heropening van de scholen. Toch was voor velen het moment van weerzien zeer aangenaam. Zoals voor Rami uit groep 7 van CBS Het Baken in Zaandam. "Ik vond het hartstikke leuk om iedereen weer te zien. Ik ben verhuisd en nu kan ik weer lekker met mijn vriendjes spelen. We gaan dan samen fietsen, steppen, gamen of andere kinderen ophalen."

Blijdschap

Ook Teun, leerling uit groep 3 van de St. Michaëlschool in Zuidschermer, is blij om weer naar school te gaan. "Dan kan ik weer lekker schrijven en rekenen. En op het schoolplein samen met mijn vriendjes met de karren spelen."

Cas uit zes VWO van middelbare school Werenfridus in Hoorn zegt over de opening van de scholen: "Ik had geen problemen met het digitale onderwijs, maar ik miste het wel om fysiek les te krijgen. Je kan toch makkelijker vragen stellen."

In levenden lijve

Ook onderwijzers waren enthousiast na een lange periode van vakantie de leerlingen weer in levenden lijve te zien. "Het is altijd weer fijn om alle blije gezichten te zien", vertelt directrice Nel van de Geer van CBS Het Baken. 

"Het was fantastisch. Dat moment hadden wij natuurlijk ook al even voor de zomervakantie. Toen wij weer helemaal open konden. Het was toen ook al zo fijn om alle kinderen weer te zien. Op afstand heb je toch minder zicht op hoe het met de kinderen gaat", laat Jamila Helstone, directrice van De Verrekijker in Den Helder weten. "Ik denk dat wij soms wel eens vergeten hoe belangrijk wij voor de kinderen zijn."

Quote

"Ik heb mij eerst eens goed laten voorlichten over de ventilatiesystemen"

Mariëlle Verhulsdonck, docent Werenfridus

Maar met de opening van de scholen, was naast vreugde ook behoorlijk wat discussie. Veel leraren uit het middelbaar onderwijs uitten zorgen over de veiligheid op scholen.

"Ik ging met een heel dubbel gevoel naar school, ik maakte mij behoorlijke zorgen. 'Wordt er wel afstand gehouden en werkt het ventilatiesysteem wel goed?' Daar heb ik mij eerst eens goed over laten voorlichten", vertelt theaterdocent Mariëlle Verhulsdonck van Werenfridus in alle eerlijkheid. 

Sluiting 

Bij middelbare school het Hermann Wesselink College in Amstelveen liepen de zorgen rondom ventilatie dusdanig hoog op dat rector Bert Kozijn uit voorzorg de lessen voor tweedeklassers en de bovenbouw tot volgende week maandag schrapte.

De resultaten van een onderzoek naar de luchttoevoer in de lokalen, waren volgens Kozijn niet bevredigend genoeg om de leerlingen te blijven ontvangen. 

Quote

"De conciërge gaat elke dag met een CO2-melder het gebouw door"

Jannetje ter punt, directrice Werenfridus

Ook zijn er scholen die de deuren niet sluiten, maar wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen om de veiligheid binnen de school zoveel mogelijk te waarborgen. "De conciërge gaat elke dag met een CO2-melder het gebouw door, daarnaast bieden wij leraren die daar behoefte aan hebben extra voorzieningen aan zoals bijvoorbeeld een kuchscherm", vertelt Jannetje ter Punt, directrice van Werenfridus. 

Mondkapjesplicht 

Sommige scholen troffen verdergaande maatregelen. Zo voerden het Mendelcollege in Haarlem, het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum, Het Amsterdams Lyceum, het Keizer Karel College in Amstelveen en het Tender College in IJmuiden alsnog een (gedeeltelijke) mondkapjesplicht in.

Bij de d'Amte in Hoorn werden leerlingen gevraagd voor de zekerheid de tafels een stukje uit elkaar te zetten. "Op deze manier willen we leerlingen conditioneren, zodat ze zich ook aan de andere maatregelen houden", vertelt directeur Stef Macke eerder aan NH Nieuws. 

Ondanks de wat twijfelachtige start, gaan de scholen straks vol goede moed de tweede schoolweek in. De komende tijd zullen de scholen inventariseren hoe het met het niveau van de leerlingen is gesteld en kijken wat per kind nodig is.

"Naar mijn idee hebben de kinderen ondanks corona geen achterstand opgelopen. Het contact was heel direct en de laatste tijd gingen leerlingen in het basisonderwijs natuurlijk weer naar school, maar het is wel belangrijk dat te toetsen", aldus Steven de Wit, directeur van de St. Michaëlschool. 

Aankomende schoolweek

En de leerlingen? Die verheugen zich alweer op de aankomende schoolweek. Zo kunnen Hollie uit groep 6 van De Verrekijker en Martijn uit groep 8 van de St. Michaëlschool niet wachten tot zij weer mogen gymen. "Ik vind gymen heel leuk en de gymjuf is heel aardig", vertelt Hollie. "Gymen is veel beter dan de hele dag op een metalen stoel zitten tijdens rekenen", zegt Martijn resoluut.

Teun uit groep 3 van de St. Michaëlschool en Jesse uit groep 5 van De Verrekijker verheugen zich wel op de aankomende rekenlessen. Jesse: "Dan kunnen we weer nieuwe rekensommen leren."

LAKS OVER EERSTE SCHOOLWEEK:

Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) peilt hoe het is gesteld met de tevredenheid van de leerlingen over het onderwijs op dit moment. Dit waren de resultaten: 

  • Fysiek onderwijs: Volgens Nienke Luijckx, woordvoerder bij LAKS, is de meerderheid van de studenten erg blij weer fysiek onderwijs te kunnen volgen. Zij hebben de sociale contacten gemist en denken dat het de kwaliteit van het onderwijs voor hen ten goede komt;
  • Onduidelijkheid: Momenteel loopt vanuit LAKS een onderzoek naar de ervaringen van leerlingen rondom de communicatie over corona. Uit het onderzoek blijkt dat tot nu toe 70% van de leerlingen vindt dat over de veiligheidsrisico's te weinig wordt gecommuniceerd. Ruim 55% van de leerlingen voelt zich hierdoor nog niet helemaal veilig op school;
  • Mondkapjes: De afgelopen weken zijn bij LAKS behoorlijk wat klachten en vragen binnengekomen rondom mondkapjes. "Leerlingen vragen zich veelal af in hoeverre hun school mondkapjes mag invoeren", vertelt Luijckx. Eerder peilde het Aktie Komitee de mening rondom mondkapjes. Uit de peiling bleek dat 85% mondkapjes niet als favoriete veiligheidsmaatregel ziet. "Men twijfelt aan de werking."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03