Ga naar Content

Bewoners Gedempte Appelhaven alweer natte voeten: "Gemeente doet er niks aan"

HOORN - Na een zonnige dag lijken de fikse buien van de afgelopen dagen al snel vergeten, maar dit geldt niet voor de bewoners van de Gedempte Appelhaven in Hoorn. Zij zitten nog dagenlang met overlast. De historische straat ligt op een laag punt, waardoor water uit de omliggende straten hierheen stroomt en voor veel overlast zorgt. 

Foto: Arno Engelbrecht

De bijkeuken van Arno Engelbrecht staat er na de buien bij zoals de rest van het jaar: de betonnen vloer is rot, het stucwerk bladert aan de randen en de vloer staat bol. Met opknappen is de bewoner aan de Gedempte Appelhaven namelijk allang gestopt."Ik ben schilder en de rest van mijn huis is volledig onderhouden, maar ik neem de moeite niet meer dit op te knappen."

Zijn woning was net hersteld van de wateroverlast van vorig jaar september, toen stond zijn hele huis blank. Nu is het weer raak. "Als het regent zorgen dat we handdoeken en zandzakken bij de hand hebben. De schade lossen we op met de waterstofzuiger en daar laat ik het maar bij. Je weet toch dat de volgende bui ook weer gaat komen."

Het afvoerputje van Hoorn

De Gedempte Appelhaven ligt in het oude centrum van Hoorn en de huizen dateren van voor negentienhonderd. De wateroverlast zit bij de bewoners al in hun systeem, vertelt buurman Patrick van Velzen: "Als ik ergens op visite ga houd ik buienradar in de gaten. Als het losbarst dan ga ik naar huis, je bent er gewoon niet gerust op. In zo'n periode met regen zit je in constante spanning."

"Als ik ergens op visite ga, dan houd ik buienradar in de gaten"

Patrick van Velzen, bewoner gedempte Appelhaven

Tussen de historische woningen door zijn nieuwere woningen gebouwd met een hoger 'maaiveld', waardoor het water naar het diepste punt loopt en dat is het huis van Arno Engelbrecht. Met als gevolg soms tot wel twintig centimeter water in zijn tuin dat in zijn bijkeuken naar binnen stroomt. Maar dat is volgens hem niet het enige probleem: "Als er twintig centimeter water in je huis staat dan komt dat niet allemaal uit de lucht gevallen, het komt gewoon via de putten omhoog; die afwatering functioneert niet goed."

Elk jaar is er een terugkerende periode van stortbuien en de buren kennen elkaars problemen goed. Buurman Patrick van Velzen kon een aantal jaren geleden zijn dorpels verhogen en hij is de dans deze keer ontsprongen. Toch stond ook hij buiten op straat met zijn buurtgenoten: "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dat werkt toch verbindend voor de buurt." 

Geen zoden aan de dijk

De gemeente is nalatig vinden deze bewoners en zij voelen zich niet gehoord. "We betalen waterschapsbelasting voor onder andere goed watermanagement, niet om mijn huis onder te laten lopen. Ze kunnen bij het Hoornse Hop een heel meer droogleggen, maar hier kunnen ze het water niet weghouden?" De eerste keer heeft Engelbrecht de schade kunnen verhalen bij zijn verzekering, maar ook zij verwijzen nu door naar de gemeente.

"Als buren helpen we elkaar, want er wordt toch niets aan gedaan door de gemeente"

Arno Engelbrecht - BEWONER GEDEMPTE APPELHAVEN

De gemeente is bekend met de overlast, maar vindt dat bewoners verantwoordelijk zijn voor hun eigen perceel. De gemeente is wèl verantwoordelijk voor het openbaar gebied en de riolering. "Omdat de straat aan de havenkant lager ligt, ontstaat hier eerder wateroverlast. Als het lang droog is geweest, neemt de grond eerst minder goed water op. Het wordt dan een soort denkbeeldige plaat. Daardoor bleef er veel water staan", legt een woordvoerder van de gemeente Hoorn uit."

De woordvoerder laat weten dat er een half jaar geleden extra putten zijn geplaatst om de afwatering bij de tuinen te verbeteren. Ook worden de kolken volgens de gemeente regelmatig leeggehaald. Toch kwam de brandweer kwam in het weekend de straat inrijden om de putten leeg te zuigen vanwege flinke wateroverlast. "Dan kijken we als buren elkaar aan en schudden met ons hoofd", vertelt Arno Engelbrecht, "we doen het maar samen en helpen elkaar, want je weet dat er toch niets aan gedaan wordt door de gemeente."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook