Ga naar Content

Volhoudende dief steelt van graven op Bergense begraafplaats

BERGEN - Al zeker vijf jaar is er een planten- en bloemendief actief op de gemeentelijke begraafplaats in Bergen. "Dit jaar heeft 'ie al drie keer toegeslagen", vertelt een van de gedupeerden. Er zijn nu waarschuwingsborden op het terrein geplaatst, en gedupeerden wordt gevraagd diefstallen en vernielingen te melden.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Bergenaar Jos Leering is boos en verdrietig. Het graf van zijn in 2014 op 24-jarige leeftijd overleden zoon Michiel is al meerdere keren het doelwit geweest van een dief. "Bloemen die we er neerzetten, zijn de volgende dag opeens verdwenen. Het is al vijf jaar gaande. Alleen al dit jaar alweer drie keer", vertelt hij aan NH Nieuws.

Ook anderen die geliefden op het kerkhof hebben liggen overkomt dit. "Iemand vertelde me dat bij hem de juist geplante heideplantjes even later allemaal weg waren. Ongelooflijk."

De begraafplaats aan de Kerkedijk is altijd open. "En dat moet ook zo blijven", vindt Jos. "Een camera plaatsen misschien?", denkt Jos hardop. "Maar daar willen ze niet aan. Wel zijn er nu waarschuwingsborden neergezet."

Tekst gaat verder onder foto

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Een camera bij de poort zetten is geen oplossing, aldus mediapartner Duinstreek Centraal. Wijkagent Aletta Teerhuis: "Vanuit de politie zetten we alleen bij zware delicten eventueel ergens een bewakingscamera neer. Je hebt rekening te houden met de privacy en in dit geval kan een camera ook eenvoudig omzeild worden. Er zijn twee ingangen en de begraafplaats is groot."

Teerhuis vervolgt: "Ik raad nabestaanden aan om elke diefstal bij ons te melden. Via 0900-8844 of via [email protected]. Graag met de datum en tijd waarop u iets hebt neergezet en de datum en tijd waarop het gestolen bleek te zijn. Hopelijk kunnen we zo een patroon ontdekken en leidt dan het een tot het ander."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]