Ga naar Content

Corona-uitbraak in Zandvoort groeit: badplaats bij grootste stijgers van het land

ZANDVOORT - Met 24 nieuwe corona-besmettingen in de afgelopen week is Zandvoort een van de Nederlandse gemeenten waar het virus het snelst om zich heen grijpt. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal besmettingen afgelopen week met 52 procent is gestegen ten opzichte van een week eerder. 

Foto: NH Nieuws

De flinke stijging komt niet geheel onverwacht: de afgelopen weken werd duidelijk dat steeds meer Zandvoortse horecazaken de deuren sloten omdat één of meerdere medewerkers besmet bleken met het coronavirus.

Zo sloten onder meer de FEBO, sushi-restaurant Zizo en viskraam de Zeemeermin de deuren nadat personeel positief was getest. Voetbalvereniging SV Zandvoort besloot trainingen en wedstrijden op te schorten omdat een aantal leden na een bezoek aan Terschelling lichte klachten kreeg.  

Lees ook

Uit RIVM-cijfers blijkt dat het aantal besmettingen in Zandvoort medio vorige week flink toenam. Op woensdag 12 augustus stond het totaal aantal besmettingen in het kustdorp op 50, een dag later waren dat er 57. Weer een dag later stond het totaal aantal besmettingen op 65. Inmiddels is het aantal besmettingen dagelijks met één of twee per dag opgelopen tot 70. 

Over de oorzaak is nog veel onduidelijk, al maakten Zandvoorters zich afgelopen week tijdens de hittegolf - toen de plaats massaal bezocht werd door strandgangers en zonaanbidders - al flinke zorgen. Erik Visser van de Veiligheidsregio Kennemerland laat weten de situatie in nauw overleg met de GGD en de gemeente Zandvoort 'te bestuderen', en komt later vandaag met een inhoudelijke reactie. 

Reactie burgemeester

"We hebben afgelopen week gezien dat Zandvoort meegaat in een trend die we landelijk zien, dat er meer besmettingen plaatsvinden, met name onder jongeren", zegt burgemeester Moolenburgh van Zandvoort tegen NH Nieuws. "Maar we zien gelukkig dat het nu alweer aan het dalen is. De GGD heeft alles heel goed onder controle, met iedereen contact, bron- en contactonderzoek gedaan."

"Een deel van de besmettingen lijkt zich te hebben voorgedaan buiten Zandvoort. Iedereen wordt dringend geadviseerd om zich te houden aan adviezen en binnen te blijven." Op de vraag wel deel van de besmettingen is opgelopen op een camping op Terschelling wil de burgemeester niet ingaan. Hij erkent dat in Zandvoort vanwege de zomervakantie druk is, "maar we zien geen trend dat het komt omdat er veel mensen naar Zandvoort komen."  

Op dit moment ziet de burgemeester nog geen aanleiding om bijvoorbeeld lokaal de horeca te sluiten. "We hebben daar heel intensief contact over, maar wat we gelukkig wel zien is dat sommige horecaondernemers - met mensen met corona in hun personeelsbestand - besluiten zelf te zaak sluiten." 

tekst gaat door onder de video

Drukte tijdens hete dag op het strand van Zandvoort - NH Nieuws

De uitbater van het door corona getroffen sushi-restaurant Zizo aan het Burgemeester van Fenemaplein sprak zijn zorgen uit over de grote hoeveelheid toeristen in het dorp en riep jongeren die in zijn zaak waren geweest op om voorzichtig te zijn met bezoekjes aan kroegen in het dorp. 

Lees ook

Sinds zaterdag lijkt de uitbraak in het kustdorp enigszins af te vlakken, want de afgelopen dagen komen er dagelijks één of twee patiënten bij. 

Diemen

Behalve in Zandvoort grijpt het virus in Noord-Holland ook in Diemen snel om zich heen. Daar steeg het aantal corona-patiënten afgelopen week met 19 procent. Enkhuizen is één van de circa zestig gemeenten in Nederland waar afgelopen week geen enkele nieuwe besmetting werd geregistreerd. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]