Schiphol

NL
V

Coronateststraat Schiphol voorlopig maar beperkt open voor hoog risicopassagiers

17 augustus 2020, 12.48 uur · Aangepast 17 augustus 2020, 17.14 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Reizigers die op Schiphol na aankomst vanuit een hoog risicogebied getest willen worden op corona, kunnen lang niet altijd terecht bij de pas geopende teststraat in de aankomsthal. De GGD Kennemerland biedt de test momenteel aan aan passagiers van slechts drie door hen geselecteerde dagelijkse vluchten. De rest van de passagiers uit code oranje- en rood-landen vangt bot bij de vrijwillige coronateststraat op Schiphol.

Royal Schiphol Group

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Al bij de opening van de coronateststraat tussen Aankomsthal 3 en 4 maakte de GGD Kennemerland bekend dat niet alle aankomende passagiers uit (hoog) risicolanden terecht zouden kunnen voor de gratis test. Toch blijken niet alle aankomende reizigers van de beperkte openingstijden op de hoogte te zijn en uiten sommige hun verontwaardiging op sociale media:

Medewerkers van de GGD staan potentiële passagiers bij de gate met flyers op te wachten en verwijzen ze naar de teststraat. Maar lang niet iedereen die vanuit een oranje of rood gebied uitstapt op Schiphol wil zich laten testen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland, waar de GGD Kennemerland onder valt.

De GGD wil uiteindelijk iedere reiziger uit een oranje of rood gebied die zich wil laten testen, daarvoor de mogelijkheid bieden.  Met het ministerie van Volksgezondheid wordt nu gewerkt aan een versnelde registratie-, testafname- en analysecapaciteit om dat mogelijk te maken.

Hoe dan ook 14 dagen in thuisquarantaine

De GGD benadrukt dat de coronatest op Schiphol een momentopname is en dat zelfs bij een negatieve uitslag de risicoreizigers 14 dagen in thuisquarantaine moeten. "Het is een aanvulling om mensen met een besmetting snel op te sporen en inzicht te krijgen in hoeveel reizigers zonder klachten toch positief testen op het coronavirus", aldus de GGD.

De woordvoerder verwacht de komende weken een afname van toeristen die uit oranje en rode gebieden aankomen, vanwege de aflopende zomervakantieperiode. In Noord-Holland zijn de scholen vandaag weer begonnen.

Werkbezoek minister De Jonge

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bezoekt vanmiddag de teststraat. Hij krijgt een rondleiding en gaat in gesprek met reizigers en medewerkers.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]