Ga naar Content
West-Friesland

Corona ramp voor West-Friese zwembaden: steun van gemeenten veelal noodzakelijk

24 augustus 2020, 07.01 uur · Aangepast 24 augustus 2020, 12.35 uur
Door: Maarten Edelenbosch & Simone van der Lee · Foto: NH Nieuws / Maarten Edelenbosch

WEST-FRIESLAND - Zwembaden hebben het zwaar door de coronacrisis. Bezoekersaantallen daalden dramatisch waardoor veel baden het jaar eindigen met een tekort. Soms zoveel dat sluiting dreigt. En daarom wordt veelvuldig bij de West-Friese gemeenten aangeklopt voor financiële steun zo blijkt uit onderzoek van NH Nieuws.

Twee maanden moesten de baden dichtblijven en ook nu kan nog niet volop gedraaid worden. En dat is goed te zien in de bezoekersaantallen. Zo'n driekwart van West-Friese zwembaden laten weten minimaal de helft minder bezoekers te hebben ontvangen. "We mogen nu maar 250 bezoekers toelaten. Normaal zitten we soms wel op tweeduizend", zeggen ze bijvoorbeeld bij zwembad Buitenmeere in Obdam. 

Tekst gaat verder onder de video

Zwembaden in problemen door corona - NH Nieuws

En minder bezoekers, betekent ook minder inkomsten. Omdat het seizoen nog loopt is niet overal de schade al bekend. Maar al met al gaat het vaak om tekorten van tienduizenden euro's per zwembad. Zo zeggen manager Bart Timmer van zwembad de Zeehoek in Wervershoof: "We krijgen nu ongeveer drie ton per jaar van de gemeente Medemblik. De laatste delen van de subsidie hebben we vervroegd gekregen. Maar we denken dat we nog wel 100.000 euro extra van de gemeente nodig gaan hebben."

"Zonder steun kunnen we waarschijnlijk geen salarissen uitbetalen"

Marga Krijtenberg, bedrijfsleider 't Hemmerven

De meeste zwembaden zeggen dat extra financiële steun van de gemeenten noodzakelijk is. "Zonder steun kunnen we waarschijnlijk geen salarissen uitbetalen", zegt bedrijfsleider Marga Krijtenberg van 't Hemmerven in Hem. "We hebben het wel nodig, anders hebben we een probleem", vult Angelien Tibboel, bedrijfsleider van 't Woudmeer in Hoogwoud aan. 

Beroep doen op reserves

Toch kijken de zwembaden ook naar oplossingen in eigen huis. Bijvoorbeeld door vrije uren in te ruilen voor zwemlessen die op dit moment lucratiever zijn. Daarnaast zijn er ook baden die hun reserves gaan aanspreken, al heeft ook dat uiteindelijk consequenties.

"We hebben een flinke buffer, waardoor we verwachten dat we het seizoen wel gaan doorkomen. Maar we hadden ook plannen voor bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe glijbaan en het installeren van zonnepanelen. Dat kan nu voorlopig niet doorgaan", vertelt Jouke van Groningen, voorzitter van buitenbad de Spetter in Abbekerk. Hetzelfde geldt voor enkele andere baden in de gemeente Medemblik, zoals De Weid in Andijk en Het Zwembad in Midwoud. 

Bekijk hier de uitgebreide reacties van alle West-Friese zwembaden. Tekst gaat verder onder de kaart.

Gaan de West-Friese gemeenten hun zwembaden financieel ondersteunen?

Hoorn (De Wijzend, De Waterhoorn)

De gemeente Hoorn is bereid voor deze zomer financiële steun te bieden. Of dit nodig is hangt af van het verloop van het zomerseizoen. Dit weten we pas later. Overigens is De Wijzend deze zomer ook twee weken langer geopend.

Medemblik (De Weid, De Zeehoek, Het Zwembad, De Spetter, Molenbad, 't Ploetertje)

De impact van corona is nog niet duidelijk, het seizoen loopt nog. We weten dat een aantal baden gebruik heeft gemaakt van de landelijke regelingen die ook voor hen beschikbaar zijn. We kunnen niet zeggen dat we ze allemaal hoe dan ook overeind houden. We hebben ook een noodfonds waaruit we leningen kunnen verstrekken.

Opmeer ('t Woudmeer)

De gemeente dekt het tekort van 't Woudmeer in Hoogwoud dat vermoedelijk op 8.000 euro uitkomt. 

Koggenland (Buitenmeere, Koggenbad)

De gemeente dekt het tekort voor beide zwembaden. Waarschijnlijk gaat het om een bedrag van 100.000 euro.

Stede Broec (de Kloet)

De gemeente zal hoe dan ook bijspringen, maar de politiek moet bepalen hoe ze dat gaan doen. We verwachten dat het om een flink bedrag zal gaan. 

Enkhuizen (Recreatiebad Enkhuizerzand)

Na het seizoen zal de gemeente in gesprek gaan over de eventuele tekorten. 

Drechterland (Streekbad, 't Hemmerven)

De gemeente zal bij het Streekbad, dat een gemeentelijk bad is, sowieso bijspringen, maar de politiek moet bepalen hoe ze dat gaan doen. In het geval van 't Hemmerven dat alleen door de gemeente wordt gesubsidieerd wordt na het seizoen een gesprek aangegaan.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]