Ga naar Content
Amsterdam

Deze mensen demonstreerden vandaag op het Museumplein

16 augustus 2020, 15.05 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM - Op het Museumplein in Amsterdam werd vanmiddag gedemonstreerd tegen zinloos geweld, naar aanleiding van dood van Bas van Wijk. Ongeveer 100 mensen luisterden naar de booschap van initiatiefnemer Myra: ieder mensenleven telt. NH Nieuws sprak met een aantal demonstranten. Waarom staan zij vandaag op het Museumplein?

Foto: Selwyn | Foto: NH Nieuws

Selwyn (Amsterdam)

"Ik ben hier omdat ik zeer ontdaan en boos ben over wat er met Bas gebeurd is. Ik denk de hele tijd aan de ouders van die jongen. Ik heb zelf kinderen van die leeftijd", vertelt hij. 

"Omdat George Floyd zwart is, wordt de hele wereld in brand gestoken. En als een gewone, Hollandse jongen, die alleen maar goed wil doen dood wordt geschoten, hoor je niemand. Ik vind dat hypocriet en ben ontzettend boos. Daarom sta ik hier."

Foto: Nina (links) en Lisa | Foto: NH Nieuws

Nina en Lisa (Amsterdam)

Nina: "Wij zijn hier vandaag om even stil te staan bij alles wat er gebeurd is. Het is bizar dat zinloos geweld nog steeds dagelijks voorkomt. Maar we zijn hier natuurlijk ook om aan de nabestaanden van Bas te laten zien dat we meeleven."

Lisa: "Door deze gebeurtenis, ben ik nu wel aan het nadenken of ik nog wel zou ingrijpen als er iets gebeurt om me heen. Daar ben ik  wel een beetje mee in conflict. Normaal zou ik altijd ingrijpen, maar nu weet ik dat even niet meer. Misschien moet ik me er dan maar niet meer mee bemoeien."

Nina: "Ik vind dat een lastige kwestie. Ik denk dat ik er toch iets van zou blijven zeggen. Dan kan je er misschien niks aan doen, maar heb je wel je stem laten horen."

Foto: Jan | Foto: NH Nieuws

Jan (Castricum)

"Ik vind het belangrijk om het signaal af te geven dat we tegen zinloos geweld zijn. Dat heeft niks met kleur, of wat dan ook te maken. Dat wordt er een beetje bij gehaald. Ieder mensenleven telt, en daar moeten we voor opkomen. Het is toch bezopen dat mensen met een pistool de straat op gaan", aldus Jan. 

"Het verbaast me dat er zo weinig mensen zijn. Voor iemand uit Amerika gaan ze wel met duizend mensen de straat op, maar als hier iets gebeurt lijkt het wel alsof het Nederlanders niets boeit."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.