Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl
V

Demonstratie voor omgekomen Bas van Wijk op Museumplein: "We zijn onverschillig geworden"

16 augustus 2020, 12.00 uur · Aangepast 16 augustus 2020, 15.07 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Ongeveer honderd mensen hebben vanmiddag op het Museumplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen zinloos geweld. De aanleiding is volgens initiatiefnemer Myra de dood van Bas van Wijk. Het motto van de demonstratie was dan ook 'Elk leven telt'.

Inter Visual Studio/Robby Hiel

Op het veld stond een podium waar 30.000 witte rozen voor waren gelegd. Er werd een minuut stilte gehouden tegen zinloos geweld, er was muziek en er werd gesproken. Aan het einde van de demonstratie konden bezoekers een bosje rozen meenemen. 

Met gekleurde stippen, 3000 in totaal, werden de plekken gemarkeerd waar de deelnemers op konden staan zodat ze voldoende afstand van elkaar konden houden.

"Ik heb acht jaar geleden voor het eerst kanker gehad. Mijn plekje om te lachen, schreeuwen en te huilen is waar Bas is neergeschoten. Dat plekje is nu bezoedeld", verklaart een man zijn aanwezigheid bij de demonstratie.

Lage opkomst

Een andere aanwezige merkt op dat er weinig mensen op de demonstratie zijn afgekomen. "Het lijkt wel alsof het mensen niet kan schelen. We zijn erg onverschillig geworden met z'n allen. Dat is heel raar, want het kan jou ook overkomen."

Weer een andere demonstrant noemt de bijeenkomst indrukwekkend: "Alle mensen zijn toch betrokken. Ook al ken je die jongen niet. Het is een aanslag op je bestaan." 

Op het museumplein kwamen ongeveer honderd mensen samen om te demonstreren - NH Nieuws

De familie van Bas was niet aanwezig. Aan NH Nieuws laten ze weten het te betreuren dat de dood van Bas gebruikt wordt voor deze demonstratie. 

Horloge 

Op zaterdag 8 augustus werd Bas op een steiger bij een drukbezochte zwemplek aan de Nieuwe Meer in Amsterdam doodgeschoten. Vermoedelijk omdat hij wilde voorkomen dat een horloge van een vriend gestolen werd. 

De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging. Twitteraars riepen mensen met de hashtag 'Gerechtigheid voor Bas' op om vandaag te komen demonstreren. Youtubekanaal MoetJeHorenTV is initiatiefnemer van de demonstratie. 'Elk leven telt, stop het geweld', valt te lezen op de pagina. 

Stille tocht

Vrijdagavond werd een stille tocht voor Bas georganiseerd. De tocht begon bij Bas z'n oude voetbalvereniging in Badhoevedorp. Vervolgens werden plekken aangedaan die belangrijk zijn geweest voor hem. Met de tocht liepen tientallen vrienden en familieleden mee. Langs de kant betuigden honderden mensen hun steun. Op veel plekken in het dorp hing de vlag halfstok. 

Diezelfde dag werd bekend dat een van de verdachten heeft bekend geschoten te hebben op Bas. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.