Ga naar Content

Haarlemmers helpen filmmaker Erik Willems aan berg uniek beeldmateriaal van de stad

HAARLEM - "Ik ben ongelooflijk blij, het heeft reacties geregend", aldus filmmaker én Haarlemmer Erik Willems. Hij is bezig met het megaproject 'Haarlem op Film', een film over hoe de stad en de inwoners tussen 1900 en 2000 zijn veranderd. Daar heeft hij vooral amateurbeelden voor nodig van de Haarlemmers zelf en zijn oproep bleek niet aan dovemansoren gericht.

"Ook deze week kreeg ik nog materiaal binnen van Haarlemmers die filmpjes hebben liggen over vroeger", vertelt Erik. Hij deed in december een oproep aan de stadsbewoners om hem aan amateurvideomateriaal te helpen en daar werd massaal gehoor aan gegeven. "Heel apart is bijvoorbeeld dat ik van veel inwoners van Kleverpark filmpjes heb ontvangen. Vooral de molen daar is heel vaak gefilmd." De molen in de sneeuw, de molen in de herfst, een auto voor de molen, rennende kinderen bij de molen.

Het is een mooie afwisseling aan beelden en dat is ook waar de filmmaker naar op zoek is. "Het is mooi om te zien hoe de verschillende mensen keken naar de stad. De één filmde liever zijn auto in de straat, de ander zijn of haar kinderen. Zo zie je hoe de inwoners en de stad veranderen in de loop der jaren."

De molen bij de Kleverlaan in Haarlem - Foto:

Beelden van Dick Boer

De meest bijzondere gift kreeg Erik van de familie van Haarlemmer Dick Boer. "Dick Boer was oprichter van de Smalfilm Liga in Haarlem, de club van amateurfilmers, begonnen in de jaren dertig. Hij was ook uitgever van het fotomagazine Focus en heeft zijn familie heel mooi op beeld vastgelegd." Erik laat een sigarendoos zien, waar allemaal papiertjes in zitten. Het blijken aantekeningen van Dick Boer te zijn. "Op de kaartjes heeft hij geschreven wanneer hij de beelden gemaakt heeft en wanneer hij ze in huiselijke kring heeft laten zien. Ook schrijft hij zelfs wanneer de beelden niet zo goed gelukt waren."

Vooral Boers beelden van de Blauwe Tram laten het hart van Erik sneller kloppen. "Een heel bekend beeld voor veel Haarlemmers, de tram die tot in de jaren vijftig door de stad reed. En de beelden dan ook nog in kleur, dat heb ik nooit eerder ergens gezien."

De Blauwe Tram in Haarlem - Foto: still uit video van Dick Boer

Alle beelden worden vertoond

Op 23 november wil Erik 'Haarlem op Film' officieel vertonen aan het publiek, op de dag dat Haarlem 775 jaar wordt. Het materiaal wat de film niet haalt, wil hij in september en oktober vertonen in de Filmschuur. "Ik wil wel recht doen aan de rijkdom en variatie van de beelden die ik nu heb. Van die beelden komt misschien een klein stukje in de film, maar dat betekent niet dat de rest niet interessant is." Het zullen daarom drie thema-avonden worden. Allereerst een compilatie van amateurbeelden die de film niet haalden, de tweede filmavond heeft als thema 'Haarlem in actie' en tijdens de laatste voorstelling zullen professionele beelden van de stad vertoond worden, van bijvoorbeeld van het Polygoonjournaal.

Wie nog mooie beelden voor Erik op zolder heeft liggen, laat het hem vooral weten via [email protected]

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]