Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Badgasten Strand van Luna verrast door negatief zwemadvies: 'Nu extra opletten'

12 augustus 2020, 20.14 uur · Aangepast 13 augustus 2020, 10.11 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

HEERHUGOWAARD - Sinds vandaag geldt er een negatief zwemadvies voor de Plas van Luna. Op borden bij de populaire zwemplek rond de Waardse wijk Stad van de Zon staat dat zwemmen wordt afgeraden. Wie water binnenkrijgt, heeft vanwege een hoge concentratie specifieke bacteriën in het water grote kans op maag- en darmklachten. Maar ondanks die waarschuwing zijn er genoeg mensen in het water te vinden. 

Het Strand van Luna oogt minder druk dan voorgaande hete dagen. Toch lijkt lang niet iedereen op de hoogte te zijn van het negatieve zwemadvies, gezien het aantal mensen in het water. 

Twee moeders die met hun peuters aan de waterkant spelen, schrikken van de vraag of badderen nu wel zo verstandig is. "We wisten het niet. Gelukkig gaan onze kinderen nog niet koppie-onder. We letten er nu wel extra op."

Geen blauwalg

Hoewel  stilstaand water in de heetste weken van het jaar vooral gevoelig is voor blauwalg, gaat het in dit geval om 'een bacteriologische overschrijding', laat beheerder Johan de Jong weten. De grote concentratie bacterieën kan zijn veroorzaakt door een groep ganzen of eenden die in de plas heeft gezwommen. In dat geval bestaat de kans dat bij de volgende meting de concentratie bacterieën kleiner is, en er weer veilig kan worden gezwommen.

NH Nieuws / Anne Klijnstra

Andere zwemmers reageren enigszins laconiek. "We móeten afkoelen, maar houden ons hoofd boven water. Dan is er niks aan de hand." Anderen zeggen vanwege het advies alleen nog maar pootje te baden. Ook bij Skeef, de waterskikabelbaan in de plas, wordt er ongehinderd door gesport. "Onze klanten zijn op de hoogte van het advies."

Het is niet voor het eerst dat de waterkwaliteit van de Waardse plas in het geding is. Na warme dagen wil de blauwalg nog wel eens opduiken, maar ook was na de aanleg lange tijd de zwemwaterkwaliteit niet in orde door bacteriën die door vogelpoep in het water kwamen. Het filtersysteem is naar aanleiding daarvan uitgebreid.

Op de website zwemwater.nl kan je zien waar je beter wel/niet kunt gaan zwemmen.

zwemwater.nl

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]