Sport

Turnclub PAX Haarlemmermeer negeert verzoek KNGU en behoudt trainer

12 augustus 2020, 16.54 uur · Aangepast 12 augustus 2020, 17.37 uur · Door Redactie

Whatsapp

HOOFDDORP - Turnclub PAX Haarlemmermeer zet trainer Patrick Kiens voorlopig niet opzij. De club geeft daarmee geen gehoor aan het verzoek van de gymnastiekunie KNGU. PAX is de enige van de vier clubs die betrokken zijn bij het topsportprogramma die weigert.

ANP / Remko de Waal

"In afwachting van de reactie van de KNGU op onze vragen heeft SV Pax daarom besloten de trainingen van onze topsport dames vooralsnog gewoon onder leiding van ons huidige trainersteam voort te zetten, mede om schade te voorkomen in de continuïteit van de trainingen. Op basis van de antwoorden die wij van de KNGU verwachten te ontvangen bepalen we of en welke vervolgstappen vervolgens nodig zijn", aldus de club in een verklaring op de website.

Quote

"Op basis van de antwoorden die wij van de KNGU verwachten te ontvangen bepalen we of en welke vervolgstappen vervolgens nodig zijn"

Verklaring PAX Haarlemmermeer

Niet tegen een grondig onderzoek

PAX laat weten niet tegen een grondig onderzoek te zijn en evenals de KNGU en de andere clubs "een schone en veilige sport voor ogen heeft, waarbij er sprake is van een pedagogisch verantwoord (top)sportklimaat. Om dit te bereiken en zo te houden mag wat SV Pax betreft alles hiervoor wijken en hoeft geen persoon hierin ontzien te worden. Wanneer dit tenminste op zuivere en juiste gronden wordt gebaseerd."

Aanleiding stopzetten topsportprogramma

De KNGU besloot eind juli het topsportprogramma voor de turnsters stil te leggen naar aanleiding van de vaak schrijnende getuigenissen van oud-turnsters, die spraken van slaan, schoppen, kleineren en pesten door coaches. De bondstrainers Vincent Wevers en Gerben Wiersma werden daarbij genoemd en zijn door de bond op non-actief gesteld.

De bond verzocht vervolgens aan clubs waar trainers in dienst zijn die turnsters uit de nationale selectie coachen om die trainers tijdelijk opzij te zetten. Dat zou in het belang zijn van het onderzoek naar "grensoverschrijdend gedrag in de gymsport" dat wordt geleid door hoogleraar sport en recht Marjan Olfers.

Wolther Kooistra (TURNZ Amsterdam Gymnastics), Nico Zijp (Flik-Flak Den Bosch) en Frank Louter (TON Almelo) deden wel die stap opzij, Kiens nog niet.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de uitzending op NH Radio
Whatsapp