Ga naar Content

Uitvinding kan gevaarlijke muien voorspellen: "Tientallen jaren gegevens verzameld"

EGMOND AAN ZEE - De Reddingsbrigade van Egmond maakt deze zomer voor het eerst gebruik van een computer die muien kan voorspellen. Op basis daarvan kan een vlagadvies gegeven worden. "Ideaal", vindt de brigade. 

Foto: NH Nieuws

Lifeguard Ron Zentveld is blij met de vinding. "Zondag stond het computerscherm echt knalrood omdat er zeer sterke muistromen verwacht werden. Je ziet getij-curven op het scherm en op grond daarvan kan de computer een vlag-advies geven. Vandaag staat alles op wit en dan wordt er dus geen vlag geadviseerd. De kans op muien is vandaag klein."

Uitvinder

Egmonder en mui-expert Willen Verbeek heeft tientallen jaren gegevens verzameld van wanneer de reddingsbrigade de vlag heeft ophangen. Ook heeft Verbeek het gedrag van de zee en de wind bijgehouden en op basis daarvan de mui-voorspeller gemaakt. Zentveld trots: "Een stukje historie met de toekomst erbij."

Vorige week woensdag sloeg de data 'rood' uit - Foto: Willem Verbeek

Naast de mui-voorspeller, die binnen aan de muur van de reddingspost hangt, kijken de lifguards natuurlijk ook 'live' mee naar wat er zich aan de kust afspeelt. En als service naar de zwemmers toe is er ook de 'Lifeguard Egmond"-app. Zentveld: "Daar kan je het icoontje voor muien aantikken. Dan zie je jezelf lopen met een blauw puntje en zie je de locatie van de muien op de kaart, real-time zichtbaar."  

De reddingsbrigade maakt gebruik van een mui-voorspeller - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]