Ga naar Content
West-Friesland

'Veel horecaondernemers in Hoorn overwegen dicht te blijven op Lappendag'

11 augustus 2020, 19.02 uur · Aangepast 11 augustus 2020, 20.47 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: Tijmen Koelemeijer

HOORN - Verschillende Hoornse horecaondernemers overwegen om hun deuren dicht te houden op Lappendag, wat dit jaar Terrassen-Maandag wordt genoemd. Ze zijn 'sterk gaan twijfelen' nadat ze de gemeente afgelopen weekend boetes en waarschuwingen zagen uitdelen. 

Het afgelopen weekend zijn er twee boetes en acht waarschuwingen uitgedeeld bij horecaondernemers in Hoorn, met name omdat er niet genoeg afstand werd gehouden op de terrassen. 

Verschillende ondernemers denken er over na om op drukke momenten, zoals de vrijdagavonden, zaterdagavonden en de Lappendag de deuren te sluiten. Enkelen hebben de knoop al doorgehakt, zoals café JP Coen, de Beiaard, café Barrels en restaurant Burgers. Deze gelegenheden zijn aanstaande maandag gesloten, zo laten ze op Facebook weten.

"Ik denk dat er geen horecaondernemer opengaat", zegt Frank Wiese desgevraagd over de plannen van de horeca voor aanstaande maandag. "Dat gaat al redelijk in de rondte, er is niemand die het aandurft." Wiese heeft zeven horecabedrijven in Hoorn en kreeg afgelopen weekend bij d'Oude Waegh een boete omdat daar niet genoeg afstand werd gehouden op het terras.

Gastvrijheid vs regels

De ondernemers willen graag gastvrijheid bieden, zo vertelt Wiese. Maar de gasten moeten zich wel aan de regels houden van de overheid en dat is volgens hem lastig. "Het is voor ons niet te doen en zolang de mensen die de overtreding maken geen boete krijgen en de horecaondernemer wel, dan schiet het niet op", vindt hij.

In de praktijk is het voor de horeca lastig om in de gaten te houden of de gasten anderhalve meter afstand houden. Wiese vertelt dat de groep die hem de boete kostte vijf keer is gewaarschuwd door het personeel, maar elkaar telkens weer opzochten.

Waar de crux voor de horecaondernemer ligt is dat handhavers in het gebied rondlopen, maar de terrasgangers nergens op aanspreken. In plaats daarvan stappen ze op de horecaondernemers af. Dat ervaarde ook Christiaan Mulder van het Huis Verloren. "Ze fietsen drie keer langs, zeggen niets en dan dit ineens. Ik vind juist dat we het samen moeten doen. Met z'n allen."

Welke regels zijn er tijdens Lappendag / Terrassen-Maandag 2020?

Lappendag wordt een terrassendag. Horecagelegenheden mogen alleen gasten ontvangen die aan tafel plaatsnemen. Serveren aan staande gasten is niet toegestaan en kan een boete opleveren.

Om zeker te zijn van een zitplaats kun je die reserveren bij de horecagelegenheden, al is dat niet verplicht. De terrassen mogen overkapt worden, zodat iedereen ook bij slecht weer buiten kan zitten. Horecatenten mogen muziek laten horen, maar geen live-muziek of dj's.

Als het nodig is worden de Roode Steen, Kerkplein en Dubbele Buurt voorzien van toegangspoorten, dit is om het aantal personen op de pleinen te beheersen. Bezoekers mogen buiten de terrassen geen alcohol nuttigen.

Voor Mulder was het reden om de zaak afgelopen weekend eerder op de avond te sluiten. Ook gisteren en vandaag houdt hij de deuren dicht. "Het is volkomen onduidelijk wat de bedoeling van deze actie was", licht hij toe. "Ik vind het heel raar hoe het is gegaan."

Het ligt hem volgens Mulder vooral in de communicatie vanuit de gemeente. Het lijkt een soort 'schrikbewind', zo vertelt hij. "Als er mensen niet goed zitten op je terras, dan hadden ze dat moeten zeggen." Zowel Mulder als Wiese hebben nog niet besloten of ze hun deuren aanstaande maandag openen.

Megafoon

Wie minder twijfels heeft, is Jort Poeze van eetcafé de Klinker. Hij heeft de deuren geopend tijdens de kermisweek. "Iedereen moet gewoon zitten zoals het hoort", zegt hij. Sinds de heropening van de horeca is er op zijn terras op de Roode Steen plek voor zo'n tachtig gasten. "Wij zijn streng, ze mogen echt niet bij elkaar zitten. En dat is niet leuk, wij vinden het ook nog steeds niet leuk om te doen. Maar het is wel de enige manier hoe wij het kunnen regelen zonder gezeur te krijgen."

Lees ook

"En tuurlijk krijgen wij ook soms gezeur, maar dan moeten ze maar ergens anders zitten. Het is niet anders, maar we willen liever niet dicht gaan." Om z'n gasten daadwerkelijk op hun plek te houden heeft Poeze zo zijn eigen methode: "Ik heb een megafoon gekocht, dus als iemand niet op z'n plek zit dan zorg ik daar wel voor", grapt hij. 

Reactie gemeente

De gemeente Hoorn laat weten dat er niet zomaar boetes zijn uitgeschreven; het ging in deze gevallen volgens de gemeente om een opeenstapeling van waarschuwingen. "We hebben afgesproken met de horecaondernemers dat als er tijdens de kermisperiode iets wordt geconstateerd wat niet kan, dat we dan niet nog een keer een waarschuwing uitdelen", legt woordvoerder Jara Hof uit.

"We weten ook echt wel dat de horecaondernemers ontzettend hard hun best doen en snappen dat het lastig is in deze periode om alle regels op te volgen, maar de regels zijn wel duidelijk", vertelt Hof.

Escalatiemodel

Mocht er hulp nodig zijn om gasten op de regels te wijzen, dan kunnen ondernemers gebruik maken van een zogenoemd 'escalatiemodel'. Hiermee kunnen de ondernemers niet alleen de hulp inroepen van toezichthouders die rondlopen, maar ook speciale gastheren en -vrouwen en de beveiligers. "We hopen natuurlijk dat ze hier gebruik van maken", aldus Hof. 

Op het moment dat het niet goed gaat, is de ondernemer daar volgens Hof verantwoordelijk voor. Handhavers hebben dan ook een soort coachende rol richting de horecaondernemers, zo vertelt Hof. "De handhavers zijn los van deze kermisperiode al twee maanden lang aan het kijken hoe het op de terrassen gaat." Aanstaande maandag wordt er volgens de gemeente in principe op dezelfde manier gehandhaafd als afgelopen weekend

Foto: NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]