Amsterdam

Mogelijk bruinvis gezien in Amstel bij Amsterdam

10 augustus 2020, 22.17 uur · Aangepast 10 augustus 2020, 22.32 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - In de Amstel bij Amsterdam zwemt mogelijk een bruinvis. Dat meldt SOS Dolfijn op basis van waarnemingen van mensen die het dier hebben gespot. Maar echt zeker weten doet de organisatie het niet, omdat er geen beelden zijn gemaakt.

Een bruinvis, niet de mogelijk bruinvis uit het verhaal - SOS Dolfijn

Maandagochtend werd SOS Dolfijn benaderd door mensen die een dolfijnachtige in de Amstel meenden te hebben gezien. Daarop is de organisatie gaan rondvragen en wist iemand te melden dat het dier enkele dagen eerder ook in hetzelfde gebied was waargenomen. "Beide waarnemingen doen vermoeden op basis van de beschrijving dat het gaat om een bruinvis, een kleine tandwalvis", aldus SOS Dolfijn.

Gezondheidsproblemen

De organisatie zegt de situatie in de gaten te houden. Volgens SOS Dolfijn komt het wereldwijd vaker voor dat bruinvissen in rivieren worden waargenomen. Omdat het solitair levende dieren zijn is er "niet direct aanleiding voor paniek".

Maar het zoete of brakke water kan wel voor gezondheidsproblemen zorgen. Mensen die het dier zien wordt gevraagd dat te melden. "Duidelijke kenmerken zijn de stompe snuit en de kleine driehoekige rugvin van een bruinvis."

In de zomer van 2016 is in de binnenwateren van Den Helder een bruinvis waargenomen. Het sterk vermagerde dier werd niet veel later dood aangetroffen in de buurt van Krommenie. In 2013 werden al eens twee bruinvissen bij Amsterdam gespot en ook in de Schelde is de soort eerder waargenomen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03