Haarlem

NL
V

Reddingsbrigade Zandvoort over overleden drenkeling: "Een nachtmerrie"

10 augustus 2020, 18.34 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws

ZANDVOORT - De Reddingsbrigade was net in overleg over het hijsen van de rode vlag op het strand, toen het zondagavond helemaal misging in zee bij Zandvoort. Een jongen spoelde buiten bewustzijn aan, vlakbij reddingspost Noord van de Zandvoortse Reddingsbrigade. Hij overleed even later op weg naar het ziekenhuis. Strandwacht en Zandvoorter Ernst Brokmeier blikt terug op het tragische incident.

In Zuid- Holland wapperde de rode vlag op de stranden zondagmiddag. Vanwege de gevaarlijke stroming mocht niemand meer de zee in. Op dat moment wapperde op de Noord-Hollandse stranden, dus ook in Zandvoort, de gele vlag. Oftewel oppassen geblazen in zee, het gevaar ligt op de loer. De stroming bij Noordwijk en Katwijk werd nauwlettend gevolgd bij de Reddingsbrigade in Zandvoort. "Hier was het toen nog 'ok'. We controleerden veel, hielden alles kort. Het was overzichtelijk en wel te doen, dus we hielden het even zo", vertelt Brokmeier.

Dat het in Katwijk gevaarlijk kan zijn, betekent ook niet dat het dan meteen in Zandvoort ook gevaarlijk is. "De kust in Nederland is op elke plek anders. Als er in IJmuiden een rode vlag is, dan kan er een kilometer verderop niets aan de hand zijn." 

'Incident gebeurde tijdens overleg over rode vlag'

En toen begon de gevaarlijke stroming noordwaarts te trekken. De Reddingsbrigade ging in onderling overleg, met de Veiligheidsregio en de burgemeester. "Tijdens het overleg kwam de melding dat aan de noordkant een zwemmer, die met vrienden het water in was gegaan, was verdwenen. De dichtstbijzijnde eenheid was er supersnel en had de jongen heel snel op de kant." Een traumahelikopter kwam ter plaatse, maar de jongen kwam helaas niet meer bij. 

Zandvoortse Reddingsbrigade over tevergeefse hulpactie drenkeling - NH Nieuws

"Het is de nachtmerrie van iedere strandwacht dat je 's avonds naar huis gaat met de gedachte dat je één van de strandgangers hebt moeten verliezen. Gisteravond zat iedereen er flink doorheen", vertelt Brokmeier. Hij vindt dat er juist is gehandeld door zijn collega's en geeft aan dat er nog een evaluatie zal volgen. 

De strandwachten hebben in het weekend hun handen vol gehad aan badgasten in nood. Het valt Brokmeier op dat er te veel mensen die niet goed kunnen zwemmen, toch ver de zee in gaan. Ook de Landelijke Reddingsbrigade laakt het gedrag van veel badgasten tijdens het afgelopen weekend. "Ondanks de rode vlaggen zijn toch veel mensen de zee ingegaan. In Katwijk alleen al hadden we 's avonds zes hulpacties. Ook hopen we dat er meer gehandhaafd gaat worden bij strandopgangen. Door rondzwervende fietsen, scooters en groepen mensen konden sommige hulpacties niet goed uitgevoerd worden", aldus een woordvoerder.

Later in de middag wordt ook in Zandvoort de rode vlag gehesen: het is opnieuw te gevaarlijk in zee geworden.

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?