Haarlem

Na drie jaar einde aan parkeerellende in garage Marsmanplein

10 augustus 2020, 15.47 uur · Door Redactie

HAARLEM - De parkeergarage onder winkelcentrum Marsmanplein zonder meer dan 1.000 stempels die het betonnen dak tegenhouden? Voor bezoekers is dat na bijna drie jaar amper meer voor te stellen. Toch is vandaag het bedrijf Interboor Midsland begonnen met het vervangen van de palen door ankers in het plafond. "Voor Sinterklaas zijn we klaar", zegt directeur Onno Dikkerboom.

NH Nieuws

Op Eindhoven Airport stortte in 2017 een parkeergarage in. Een van de gevolgen was dat de parkeergarage onder het Marsmanplein uit voorzorg werd gesloten, omdat de constructie mogelijk dezelfde fouten had.

Na een paar maanden bleek dat de ondergrondse garage weer open mocht, maar wel met 1.135 stempels die het plafond ondersteunden. Die namen de plek in van 70 parkeerplaatsen. De ondernemers in het winkelcentrum kampen sindsdien naar eigen zeggen met omzetverlies, omdat minder klanten hun auto kwijt kunnen.

Stofvrij en geluidsarm

Jarenlang is gesteggeld tussen de huidige eigenaar en de vorige eigenaar van de garage wie verantwoordelijk is voor een oplossing. Nu is een opdracht verleend aan Interboor Midsland om een beproefde technische ingreep toe te passen in Haarlem-Noord. Directeur Dikkerboom wil niets zeggen over van wie hij de opdracht heeft gekregen en om hoeveel geld het gaat.

Tijdens het vervangen van de stempels door ankers blijft de parkeergarage open. Dikkerboom: "Wij kunnen stofvrij en geluidsarm boren, dus er is geen overlast." De ankers maken de breedplaten in het plafond vast aan de vloer erboven. "Zie het maar als een lasagna. We boren door de lagen om die met een anker aan elkaar te zetten." De betonplaten kunnen daardoor niet loslaten.

Precisiewerk

Er komen zes- tot zevenduizend ankers in het plafond. Het duurt maanden voordat ze zijn geplaatst omdat het precisiewerk is. Dikkerboom: "Het is allemaal handenarbeid, geen productiewerk. Bij elk anker checken we de veiligheid. Alleen als het anker er perfect in zit, volgt de volgende. En we moeten bij elk anker eerst het beton scannen voor bedrading of andere zaken die we kunnen raken. Het is soms net spaghetti in het beton."

Het voordeel van deze werkwijze is dat klanten steeds meer plek hebben in de garage. "Er komen gaandeweg steeds meer parkeerplaatsen vrij. Over een paar weken zie je al meer ruimte." Dat zou betekenen dat straks, drie jaar na dato, een einde komt aan de parkeerellende in de garage.

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?