Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Vijftigers uit Hoorn en Zaandam vast voor 'omvangrijk' crystal meth-lab in Utrecht

8 augustus 2020, 08.35 uur · Aangepast 8 augustus 2020, 09.23 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Twee mannen van 50 en 53 uit Zaandam en Hoorn zijn afgelopen donderdag aangehouden voor betrokkenheid bij een crystal meth-labaratorium in Montfoort (Utrecht). 

Politie

Het lab bestond uit zes aan elkaar geschakelde zeecontainers die waren gecamoufleerd met een flinke berg klei waamee dijken worden versterkt. Daardoor werd het lab zowel vanaf de weg als vanuit de lucht aan het oog onttrokken. Naast de twee Noord-Hollanders is ook de eigenaar van het terrein, een 59-jarige Montfoorter, gearresteerd. 

In het draaiende lab werd behalve vier kilo methamfetamine (in de vorm van kristallen) ook 96 liter methamfetamine-olie aangetroffen. Die olie vormt één van de ingrediënten voor de productie van de zwaar verslavende hard drug crystal meth. Daarnaast werden ook andere ingrediënten en drugsafval aangetroffen.  

Productieproces 'uiterst voorzichtig' gestopt

Omdat het laboratorium op het moment van aantreffen nog in bedrijf was, moest het productieproces 'uiterst voorzichtig' worden gestopt. Bij de productie van crystal meth komen namelijk giftige dampen vrij die - indien niet op de juiste wijze afgevoerd - dodelijk kunnen zijn. 

De drugs en ingrediënten zijn in beslag genomen. Dat geldt ook voor twee auto's die op het terrein stonden. De verdachten verblijven in ieder geval de komende twee weken achter de tralies. De recherche zet het onderzoek voort. 

Tekst gaat door onder de video

Hoewel het aantal gebruikers in Nederland meevalt, worden er de laatste jaren in ons land geregeld crystal meth-labs ontmanteld. Ook in Noord-Holland is dit jaar al zo'n lab opgerold. 

Een zwaarbewapende politiemacht op 23 juni in een verhuurde schuur in Berkhout een crystal meth-lab aan. Een half jaar eerder, in januari van dit jaar, werd in het aan Laren grenzende Eemnes ook een crystal meth-productielocatie ontdekt. In het pand lag een hoeveelheid drugs met een straatwaarde van zestien miljoen euro klaar om te worden verhandeld. 

Crystal meth-labs lijken nog een uitzondering, want in veel van de laboratoria die de afgelopen jaren in Noord-Holland zijn opgerold, werd een andere harddrug geproduceerd. In veel gevallen gaat het om MDMA. Een kleine twee maanden geleden werd er met de ontmanteling van een lab in Amstelveen en opslaglocaties in Akersloot en Heiloo nog een volledige MDMA-productielijn opgerold.

Dat de productie van harddrugs in Noord-Holland een vlucht lijkt te nemen, heeft verschillende oorzaken, zo legden criminoloog Ton Nabben en misdaadjournalist Jan Meeus eerder uit aan NH Nieuws. 

Hoewel de meeste in Nederland geproduceerde drugs voor gebruikers in andere landen is bestemd, 'hebben we in Nederland wel bij uitstek de know how', zei Nabben vorige maand tegen NH Nieuws. Maar ook de wijdverbreide aanwezigheid van (jacht)havens, de nabijheid van 'drugshoofdstad' Amsterdam, en het grote buitengebied (wat de kans op ontdekking verkleint) maken volgens de wetenschapper en journalist van Noord-Holland een aantrekkelijk gebied voor de productie van harddrugs. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03