Alkmaar

NL
V

Snikheet, coronaproof festival: "Harder schreeuwen, maar blij om weer met vrienden te dansen"

7 augustus 2020, 20.45 uur · Aangepast 10 augustus 2020, 10.30 uur · Door Redactie

ALKMAAR - Aan de Olympiaweg is het eerste festivalweekend van 2020 vandaag begonnen: Finally Fiesta kreeg van gemeente Alkmaar een evenementenvergunning, tot blijdschap van velen. Al konden sommige vriendengroepjes zich op de eerste festivaldag moeilijk aan de regels houden. 

"Je verstaat elkaar slecht op afstand en naarmate je meer drinkt, vergeet je de regels toch een beetje", aldus een festivalbezoeker op het zonovergoten feestje vanmiddag. 

Morgen en zondag zijn er in totaal nog vier shifts van vier uur met 250 bezoekers, die in kleine groepjes verdeeld over het grote veld staan en ook mogen dansen in de cirkels daarnaast. 

Coronamaatregelen

Met waterpistolen worden de bezoekers koel gehouden, er zijn kraanjes en natuurlijk zijn er ook coronamaatregelen genomen. Organisator Jos Mechielsen: "We lopen nu met vier man rond om mensen aan te spreken als ze te dichtbij staan, of bijvoorbeeld met te veel mensen aan een tafeltje. Vanavond verdubbelen we de toezichthouders. En bij teveel waarschuwingen is het gewoon klaar."

Tekst gaat door onder de foto

Voor verkoeling zorgen deze vrouwen wel! Maaike Polder / NH Nieuws

En dat zegt hij niet zomaar. Er staat namelijk een camera gericht op het festivalterrein en op die manier kijkt de gemeente mee of de coronaregels worden gehandhaafd. 

Bij binnenkomst wordt je temperatuur gemeten en je moet je handen ontsmetten, maar als je dat hebt gedaan, heb je alle ruimte om in de volle zon te dansen. 

Quote

"Er is wat jonger publiek nu en die lappen de regels sneller aan hun laars"

Organisator Jos mechielsen

Vandaag, de vrijdag, is de lastigste dag, bekent Mechielsen. "Er is wat jonger publiek nu en die lappen de regels sneller aan hun laars. Morgen en overmorgen zijn de bezoekers wat ouder, vanwege de line-up van deejays en verwacht ik dat het wat relaxter zal gaan."

Trots op Alkmaar

"Ik ben trots op Alkmaar", zegt een dame die losgaat met haar vriendin. "Dat dit mag! En ja, die regels, wat hadden mensen dan verwacht? Ik ben blij dat dit festival hier kan."

Tekst gaat door onder de foto

Voor verkoelen verzinnen de bezoekers de mooiste constructies! - Een creatieve contstrucie tegen de zon! Maaike Polder / NH Nieuws

Ook Mechielsen hoopt dat andere gemeenten een voorbeeld nemen aan Alkmaar. "Misschien kunnen dit soort dingen dan toch wel. We doen in ieder geval ons uiterste best om alles goed te regelen."

Het festival duurt tot zondagavond. Het is nog niet duidelijk of er een volgende editie komt. "Deze zomer sowieso niet meer, dus dit is echt het enige festival." 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?