Ga naar Content
Noordkop & Texel

Daan start Beach Clean Up-monstertocht: "Doe jij het land, dan doe ik het strand"

7 augustus 2020, 14.31 uur · Aangepast 7 augustus 2020, 20.24 uur
Door: Jurgen van den Bos · Foto: Famke Derksen

SCHOORL - Daan Strang uit Schoorl is er klaar voor; zaterdag start hij zijn Beach Clean Up-tour langs de kust van de Noordzee. In 23 etappes loopt Daan zo'n 260 kilometer van Den Helder naar Cadzand om zwerfafval op te ruimen op de stranden. 

Daan noemt zichzelf een 'Trashpacker' en doet al jaren mee aan de Beach Clean Ups. Omdat er dit jaar vanwege de coronacrisis geen tour is, startte hij een éénmans-actie: "Ik wil graag helpen om het bewustzijn te verhogen rondom plastic, zwerfafval, oceaanplastic en onze bijdrage als consument hieraan. We kunnen de wereld elke dag een klein beetje mooier maken."

Droge sokken

Hij weet waar hij aan begint, maar dat hij midden in een hittegolf moet starten, is toch een beetje een verrassing. "Een maand geleden zei ik nog: 'zal je zien dat het bloedheet wordt'. Maar ja, geen betere plek om te lopen toch? Ik neem genoeg droge sokken mee."
Foto: De Plogsack/ foto: Famke Derksen
Tijdens de clean up-tour hoopt Daan ook geld op te halen voor zijn Target Earth Foundation die zich richt op het bestrijden van klimaatverandering. Omdat hij gaat ploggen (rennen en afval opruimen) heeft hij ook een speciale rugzak ontworpen, de Plogsack, om het afval makkelijker mee te voeren. Het afval laat hij achter bij de strandgangen: "Gelukkig werken gemeentes, afvalverwerkers en juttersclubs volop mee om het afval te voeren en te recyclen."

Superdruk

De start van Daan's cleanup-tour is om 11:11 uur bij Fort Kijkduin in Huisduinen. "Ik hoop dat veel mensen zich aansluiten. Er zijn al aanmeldingen binnen. Maar ja, het is een rare tijd . Als het superdruk wordt dan lopen we in colonne van 1,5 meter. En blijf dan ook lekker op het strand liggen en neem gewoon wat afval mee als je naar huis gaat. Ik wil vooral ook de badgasten bewust maken voor een schoner Nederland."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]