Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Ruim 123.000 euro opgehaald voor vrouw en kinderen van verdronken Poolse redder

7 augustus 2020, 07.33 uur · Aangepast 7 augustus 2020, 15.05 uur · Door Redactie

JULIANADORP - Er is een megabedrag opgehaald voor het gezin van de Poolse man Marcin, die zondagmiddag overleed nadat hij kinderen probeerde te redden uit de zee bij Julianadorp. De teller staat nu op ruim 123.000 euro. "Marcin gaf zijn leven om drie kinderen te redden en alles wat wij moeten doen is een paar euro's geven om zijn kinderen te redden." 

Vlak voordat Marcin de zee in ging belde hij zijn vrouw - GoFundme

Dat schrijft een donateur.

De 37-jarige seizoenswerker Marcin Kolczynski kwam tijdens de reddingsactie vermoedelijk in een mui terecht en heeft twee uur lang in de zee gelegen. Uiteindelijk spoelde de man aan en mocht reanimatie niet meer baten. "Het was heel heftig", vertelde een medewerker van de reddingsbrigade eerder al aan NH Nieuws. 

Vlak voordat Marcin het water in ging belde hij nog met zijn vrouw in Polen. "Hij was op het strand en belde om te vragen hoe het ging. Hij zei tegen haar: 'Monica wacht even, ik zie kinderen in het water en volgens mij is daar wat mee'. Toen hing hij op." Dit vertelde Martina Janasz, initiatiefnemer van de geldactie, gisteren tegen NOS

Via een telefoontje hoorde zijn geliefde Monica Kolczynski later dat haar echtgenoot was
overleden. Zij blijft in Polen achter met drie kinderen. 

Quote

"(..) Ik weet hoe slecht je het in Polen kan hebben en aangezien hij alleen voor seizoenswerk naar Nederland kwam, wist ik genoeg."

Initiatiefneemster doneeractie

Zo'n zesduizend mensen hebben inmiddels een donatie gedaan. Het geld komt onder meer ten goede aan de repatriëring van zijn lichaam en de begrafenis Marcin, die eigenlijk eind augustus weer naar Polen zou gaan. "Als een vrouw van Poolse komaf weet ik hoe slecht je het in Polen kan hebben en aangezien hij alleen voor seizoenswerk naar
Nederland kwam, wist ik genoeg", legt Janasz uit. Tekst gaat door onder de foto.

Marcin laat een vrouw en drie kinderen achter - GoFundMe

Ze legde contact met de vrouw van de Pool. "Ze hebben nog heel veel verdriet en moeten het nog allemaal beseffen. Marcin was een heel belangrijk iemand in de familie:
altijd trouw, liefdevol en behulpzaam."

Schreeuw om borden

Marcin ging het water in op een onbewaakt stukje strand van Julianadorp. Bewoners in de omgeving en de lokale politiek willen meer borden. "Hoeveel doden moeten er nog vallen", zeggen zij, vroegen zij zich af voor de camera van NH Nieuws.

De burgemeester van gemeente Den Helder wil alleen niks weten van meer waarschuwingen. "Het is ook eigen verantwoordelijkheid." Tekst gaat door onder artikel. 

Er verdrinken vaker Polen in Nederlandse wateren: de afgelopen jaren tussen de twintig en dertig. Zoals een 23-jarige Pool vorig jaar augustus bij Medemblik en de twee Polen datzelfde jaar bij Wassenaar. Mogelijk kunnen veel van hen niet goed zwemmen of informatie op de borden niet lezen. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]