Alkmaar

Drie dagen dansen op eerste festival van 2020: "We zijn er helemaal klaar voor"

6 augustus 2020, 17.20 uur · Aangepast 6 augustus 2020, 17.37 uur
Door Tom Jurriaans & Maaike Polder · Foto: Alkmaar Centraal

Whatsapp

ALKMAAR - Het is het eerste en waarschijnlijk enige festival waar je mag dansen deze zomer: de organisatie van Finally Fiesta wist een vergunning te krijgen van de gemeente Alkmaar. Er staan komend weekend drie dagen lang deejays te draaien voor zo'n 1500 bezoekers die in gespoten cirkels los mogen gaan. "De mensen zijn wel weer toe aan een feestje", zegt de organisator tegen NH Nieuws. 

De (dans)festivalzomer is tot groot verdriet van velen tot nu toe helemaal in het water gevallen door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Organisator Jos Mechielsen brainstormde maandenlang met collega's en diende het voorstel voor een coronaproof festival in bij de gemeente. 

"Dat het gelukt is, maakt me trots", aldus de Alkmaarder. Met verschillende maatregelen moet de anderhalve maatregel op het festivalterrein aan de Olypmiaweg te handhaven zijn. Er zijn cirkels van twee meter, looproutes en de toiletten zijn verdeeld. "Ook zijn er vrolijk uitgedoste dames met waterpistolen die de mensen met een glimlach erop wijzen afstand van elkaar te houden. We willen niet meteen bewaking sturen." 

Brandhaard?

Mechielsen is niet bang dat zijn festival een brandhaard voor corona wordt. "We doen er echt alles aan om er een mooi coronaproof festival van te maken. Alles ligt op dit moment stil en misschien is dit ook een mooi moment om te laten zien dat het kan. Je ziet ook steeds meer illegale feestjes. Dus mensen zijn eraan toe." 

Komend weekend zijn er in totaal zes shifts van vier uur met 250 partygangers. Wij namen een kijkje bij de opbouw van het festival. Tekst loopt door onder de video.

Drie dagen dansen op eerste festival van 2020: "We zijn er helemaal klaar voor" - NH Nieuws / Tom Jurriaans

Op de beelden van boven is te zien dat er nu een deel van het totaal aantal tafels en stoelen staat. De opbouw duurt nog de hele avond. .

Hitte-maatregelen

Er is morgen nóg een uitdaging voor de organisatie: het wordt bloedheet komend weekend. "We hebben drinkwaterpunten die overal staan en gekkigheid met waterpistolen."

Schaduwdoeken kan niet, omdat de anderhalve meter dan niet te handhaven is. "Maar er staat altijd een lekker windje op het terrein." 

Morgenochtend gaat de gemeente nog een rondje doen over het terrein voor een schouw. Maar Mechielsen heeft er alle vertrouwen in. "Vanaf maart hebben we weinig te doen gehad, dus ik heb er superveel zin in."

Organisator Jos kijkt uit naar de drie festivaldagen in Alkmaar. Tom Jurriaans / NH Nieuws

Gemeente Alkmaar laat weten aan NH Nieuws dat de organisator volgens de gangbare procedure een aanvraag heeft gedaan voor een evenementenvergunning. "Deze is getoetst aan de reguliere voorwaarden voor een evenement, maar ook aan de noodverordening COVID-19. De aanvraag en aanvullend coronaplan voldoen aan de voorwaarden", aldus een woordvoerder. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Whatsapp