Noord-Holland

☀️ Wat moet je weten als je deze dagen naar het strand wil?

6 augustus 2020, 07.00 uur · Aangepast 6 augustus 2020, 12.00 uur
Door Redactie · Foto: Sjef Kenniphaas

NOORD-HOLLAND - Het wordt vanaf vandaag tropisch warm in Noord-Holland. De komende dagen wordt het op veel plaatsen warmer dan 30 graden en dat betekent dat we massaal de verkoeling op willen zoeken op het strand. Wat moet je weten als je in coronatijd met je voeten in het zand wil staan?

  • Drukte op de weg

Afgelopen vrijdag, toen het ook al tropisch warm was, ontstond er door de hele provincie gigantische drukte op de wegen naar de stranden. Zo werden de toegangswegen naar onder andere Zandvoort en Castricum afgesloten omdat mensen oververhit raakten terwijl ze naar een parkeerplek zochten en de bereikbaarheid van het strand voor hulpdiensten in het geding kwam. 

De gemeente Zandvoort heeft al aangekondigd bij toekomstige warme dagen, zoals nu, eerder te gaan optreden. Zo worden er al eerder verkeersregelaars naar de rotondes op de toegangswegen gestuurd, en worden mensen al teruggestuurd als de parkeerplaatsen vol zijn. 

De ANWB verwacht dat er ook dit keer files zullen ontstaan richting de stranden. Mensen die op pad gaan worden aangeraden van tevoren de verkeersinformatie te checken, genoeg water mee te nemen en een paraplu achterin te gooien. Mocht je dan met pech langs de weg komen te staan, kun je in ieder geval in de schaduw staan.

  • Gemeentes zetten handhavers in

Verschillende gemeentes laten na een rondvraag van NH Nieuws weten dat ze maatregelen nemen om te voorkomen dat de situaties op de stranden uit de hand lopen. Dat gaat dan om extra handhavers, maar op Texel worden bijvoorbeeld 'gastheren en -vrouwen' ingezet die mensen vriendelijk kunnen aanspreken op de coronaregels.

  • Let op: mogelijk coronaboetes

Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer en voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland, laat weten dat de tijd van waarschuwen voorbij is. Ze zegt strenger te gaan handhaven op anderhalve meter afstand en illegale bijeenkomsten. 

Op de meeste stranden ligt het probleem niet in afstand houden op het strand: veiligheidsregio's geven aan dat mensen zich goed uitspreiden op het strand. Het gaat mis bij het zoeken van een parkeerplek en bij de toegangen naar het strand.

  • Kan ik wel veilig in zee zwemmen? 

De afgelopen weken zijn er meerdere meldingen geweest van gevaarlijke muistromen langs de kust. Afgelopen week nog kwam een 37-jarige Poolse man om het leven toen hij drie kinderen uit zo'n mui probeerde te redden. Dat zorgt bij veel mensen voor de vraag of het wel veilig is om in zee te zwemmen. 

Volgens de reddingsbrigade is de zee niet gevaarlijker dan voorgaande jaren, maar is het wel belangrijk om alert te zijn en goed te luisteren en kijken naar de waarschuwingen die op het strand staan aangegeven.

  • Op de hoogte blijven? 

Wil je de komende dagen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op en rondom het strand? Dat kan via de site van NH Nieuws, en op NH Radio.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03