Noordkop & Texel

Geen nieuwe borden na verdrinken kinderredder: "Hoe veel doden zijn er nodig?"

4 augustus 2020, 20.36 uur · Aangepast 10 augustus 2020, 14.15 uur · Door Floris van der Woude

Whatsapp

JULIANADORP - Ondanks de oproep van omwonenden en de lokale politiek om meer maatregelen te nemen tegen gevaarlijke situaties op het strand, gaat de gemeente geen extra borden plaatsen om badgasten te waarschuwen voor muien. "Strandgangers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen", aldus Jeroen Nobel, burgemeester van Den Helder.

PVV-fractievoorzitter Vincent van den Born wil extra maatregelen op het strand om te waarschuwen voor muien - Floris van der Woude

Die roep om maatregelen klinkt steeds luider nadat afgelopen zondag een 37-jarige Poolse man om het leven kwam toen hij drie kinderen uit een muistroom probeerde te redden. Toch wil de gemeente Den Helder niets van extra maatregelen weten. "Diep bedroevend", noemt de Helderse PVV-fractievoorzitter Vincent van den Born het. "Signalen vanuit de bevolking worden door de gemeente niet serieus genomen", vertelt hij aan NH Nieuws. 

Maar volgens de Helderse burgemeester zijn ongelukken niet te voorkomen en moeten strandgangers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. "Als mensen het huidige bord niet lezen gaan extra borden dat niet veranderen", aldus Jeroen Nobel.

Afzetlint

Jennifer Struik uit Julianadorp heeft al meerdere reddingsacties meegemaakt langs de Drooghe Weert, het onbewaakte strand waar de man verdronk. "Ik begrijp niet waarom de gemeente hier niet gewoon een paar afzetlinten neerzet. Een strandopslag verderop doen ze dat wel, waardoor kinderen en ouders beter gewaarschuwd worden", vertelt ze aan NH Nieuws. 

Te klein

"Dit bord is gewoon te klein en te onduidelijk. Wij willen borden waar het publiek niet omheen kan", vertelt Vincent van den Born. In een brief aan het Helderse college vraagt hij daarom om meer maatregelen. Ook wil hij een onderscheiding voor de man die de drie kinderen uit zee redde en daarbij zelf om het leven kwam.    

Bekijk hier de reportage. Tekst loopt door onder de video.    

Gemeente plaatst geen waarschuwingsborden op Helders strand - NH Nieuws

De gemeente Den Helder heeft zeven stranden waarvan van er drie bewaakt zijn. "Daarom wil ik ook alle strandgangers oproepen om zoveel mogelijk op de bewaakte stranden te blijven, in het zicht van de reddingsbrigade. Doe je dat niet, dan vraag ik mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen", aldus burgemeester Jeroen Nobel.

Reddingsposten

Extra posten van de reddingsbrigade op de onbewaakte stranden is volgens de de burgemeester geen optie. "Wij kunnen niet alles regelen. We kiezen er op dit moment niet voor om de posten uit te breiden en ik denk ook niet dat het gaat gebeuren."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Whatsapp