Amsterdam

Mondkapjesplicht in drukste gebieden Amsterdam: "Dat gaat toch niet werken zo!"

4 augustus 2020, 22.19 uur · Aangepast 5 augustus 2020, 11.05 uur · Door Martijn van Veen

Whatsapp

AMSTERDAM - Sinds vanochtend 9.00 uur geldt er in de drukste gebieden van Amsterdam een mondkapjesplicht. 

NH Nieuws

Het gaat hierbij om de Wallen, de Kalverstraat, de Albert Cuypstraat en Plein '40-'45. Het dragen van een mondkapje in bovengenoemde drukke gebieden komt niet te vervanging van andere coronaregels. Mensen moeten ook nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Vanochtend om 9.00 uur hield nog niet iedereen zich aan de mondkapjesplicht. Onder meer in het Wallengebied en in de Kalverstraat liepen mensen zonder mondkapje, zag onze verslaggever. 

Twee toeristen die een jointje zitten te roken, reageren dan ook verrast. "Is het vanaf vandaag? Oh, dat wisten we niet." 

Een andere toerist zegt tegen onze verslaggever wel op de hoogte te zijn van de mondkapjesplicht, maar alsnog geen mondkapje te dragen. "In Duitsland zouden we dat wel doen, maar hier zijn we er aan gewend geraakt om er geen op te hebben", vertelt ze.

Tekst loopt door onder de video.

Mondkapjesplicht in drukke delen Amsterdam - NH Nieuws

Gisteren werd bekend dat het aantal coronabesmettingen in Nederland nog steeds toeneemt, maar dat het virus zich in Amsterdam en Rotterdam zich nog sneller verspreidt dan elders in het land.

In de afgelopen twee weken is het aantal positieve testen in de hoofdstad verdriedubbeld. Van 22 juli tot en met 4 augustus testten in Amsterdam 563 mensen positief. In de twee weken daarvoor waren dat er 191. 

Gisteren werden de nieuwe verkeersborden onthuld, die bezoekers erop moeten wijzen dat ze verplicht zijn een kapje te dragen.  De reacties van mensen op straat zijn gemengd.

Sommigen vinden dat de borden niet zichtbaar genoeg zijn. "Misschien hadden ze beter een soort banners over de straat heen kunnen hangen."

Een toerist geeft aan dat hij de borden juist erg zichtbaar vindt. "Mensen kijken vooruit, en dan kijken ze tegen de borden aan."

Bewoners

Stan woont in het Wallengebied en denkt dat het verbod niet gaat helpen.  "Dan moet ik 50 meter lopen en dan mag het mondkapje ineens weer af. Dan gaat iedereen hier op de hoek van deze drukke straat zijn of haar mondkapje af doen. Dat helpt toch niet."

AT5

Of toeristen de regels gaan naleven blijft volgens sommigen de vraag. Volgens buurtbewoners is het onduidelijk waar je nou wel en niet een mondkapje moet dragen. "Ze hadden beter het hele gebied kunnen doen, in plaats van hier wel en daar niet."

Een ander zegt dat toeristen de boete van 95 euro waarschijnlijk niet zomaar kunnen betalen. 

Tekst gaat door onder de video.

Mondkapjes verplicht in delen van Amsterdam - NH Nieuws

De gemeente Amsterdam gaat hosts inzetten om tijdens drukke weekenden mensen op de mondkapjesplicht te wijzen. Ook zullen ze gratis mondkapjes uitdelen.

Naast de mondkapjesplicht gelden ook alle andere maatregelen nog. Zoals het eenrichtingsverkeer, het doseren van de toegang en het tijdelijke afsluiten van straten. Uiteraard blijft ook met mondkapje de anderhalvemeter afstand gelden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Whatsapp