Ga naar Content
West-Friesland

Een jaar na blikseminslag vaart Gerrit van Ojen weer: "Alles is weer tip top in orde"

5 augustus 2020, 07.00 uur
Door: Maarten Edelenbosch · Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

ENKHUIZEN - Met één knal was een jaar geleden het vaarseizoen van  Gerrit van Ojen voorbij. Een blikseminslag zorgde voor veel schade, gelukkig was de Venhuizer toen zelf net weg. Maar inmiddels is het schip volledig opgeknapt en kan er weer worden gevaren. 

Terug naar 30 juli vorig jaar. 's Avonds laat licht de lucht op, gelijk gevolgd door een enorme knal. De bliksem slaat in op een schip in de Buyshaven. Mensen die in de buurt zijn worden door de drukgolf omver geblazen, en een vonkenregen komt op de boot van Gerrit terecht. Gelukkig weten omstanders te voorkomen dat het schip echt in brand vliegt, maar de schade liegt er niet om. 

Een jaar later is het alsof er nooit wat is gebeurd. Het zeil is onder meer vernieuwd, en de schade in het houtwerk hersteld. "Het lakwerk hadden we meteen in de zomer gedaan, is keurig gerepareerd en gelakt. En het grootzeil is in de winter gemaakt. In april was alles weer klaar. Dus het is weer tip top in orde", vertelt de schipper lachend. 

Tekst gaat verder onder de video

Schip vaart weer een jaar na blikseminslag - NH Nieuws

Regelmatig is Gerrit alleen, of samen met zijn vrouw, weer op het water te vinden. "Het is een feest. Zeilen is de ultieme vrijheid. Motor uit, en dan de zeilen omhoog. Dan heb je het water voor je alleen. Dat is super gewoon, heerlijk genieten."

"Als het wel eens dondert komt het nog wel eens boven, maar we hebben het verwerkt"

Gerrit van ojen

En doordat hij weer kan varen is de blikseminslag ook weer naar de achtergrond verdwenen. "Ik heb wel als ik thuis ben en ik hoor het donderen, dan komt het nog wel eens naar boven. Maar we hebben het verwerkt. We varen lekker weer. Dus ik zeg: "niet meer omkijken, maar vooruit!"

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook