Ga naar Content

Daan Glorie kijkt terug op 24 uur zwemmen: "Bijna het gevoel of ik olympisch kampioen was"

HEEMSKERK - Ruim negen jaar geleden deed Daan Glorie een bijzondere recordpoging. De Heemskerker ging in zwembad De Hoornse Vaart in Alkmaar 24 uur zwemmen. Met NH Sport keek hij terug op die bijzondere prestatie.

Daan Glorie zwemt 24 uur in 2011 - NH Nieuws

Glorie zwom uiteindelijk 83,5 kilometer en verbrak toentertijd het Nederlands record. "Ik had bijna het gevoel of ik olympisch kampioen was", zegt hij nu. "Ik heb iets neergezet wat ik zelf nog nooit had gedaan. Ik heb twaalf uur langer gezwommen dan ik ooit had gedaan. En ik heb gewoon veel moeilijke momenten gehad, dus ik had tijdens de tocht niet eens gedacht dat ik het zou halen."

"Van mijn kleine teen, tot mijn elleboog, tot mijn oor. Alle energie heb ik eruit getrokken"

daan glorie

De Noord-Hollander ziet de 24 uur als zijn mooiste zwemprestatie. "Samen met de 88 kilometer in Argentinië. Daar werd ik zevende, mijn beste wereldbekerresultaat. De 24 uur was wel het meest extreme en het mooiste moment. Van mijn kleine teen, tot mijn elleboog, tot mijn oor. Alle energie heb ik eruit getrokken. Zoiets mag je maar één of twee keer in je leven meemaken."

Het wereldrecord lag ruim vijftien kilometer verder. "Ik heb mezelf overschat eigenlijk. Maar ik denk dat het goed is voor een topsporter dat je grote doelen stelt. En niet te kleine doelen die je gemakkelijk haalt."

Mislukte Kanaaloversteek

In de twee jaar daarna was het Glorie's doel om het Kanaal over te zwemmen. Van Dover naar Calais en terug. Vanwege de weersomstandigheden ging dat in zowel 2012 als 2013 niet door. "Ik heb daarna nog een ultieme test gedaan. Het oversteken van het IJsselmeer, heen en terug. Daar deed ik 12 uur en 10 minuten over. Dat was dermate pittig dat ik mezelf afvroeg: is een dubbele oversteek wel realistisch?"

"Ik weet zeker dat ik het Kanaal wel ga zwemmen, maar in een andere fase in mijn leven"

Daan Glorie

"Toen wilde ik eigenlijk voor een enkele oversteek gaan, maar mijn trainers zeiden: 'We gaan echt voor een dubbele, een enkele is niet jouw ultieme doel'. Toen is het in het water gevallen. Het is wel een smetje geweest op mijn zwemcarrière, maar in het leven kun je niet alles halen."

Toch gaat het er een keer van komen. "Ik weet zeker dat ik het Kanaal wel ga zwemmen, maar in een andere fase in mijn leven. Wie weet als ik 40 ben, dat ik zeg: ik ga toch het Kanaal over", aldus de 31-jarige Glorie.

100 Kilometer hardlopen

Tegenwoordig legt Glorie zich toe op hardlopen. In 2019 liep hij twaalf marathons in twaalf maanden om geld op te halen voor Alzheimer, de ziekte waar zijn moeder aan lijdt. Zijn volgende doel is om een tocht van honderd kilometer te lopen.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]