Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Maatregelen tegen toeristen op Marken tijdens uitvaart Tamar

1 augustus 2020, 11.31 uur · Aangepast 1 augustus 2020, 12.07 uur · Door Redactie

Familie, vrienden en eilandbewoners van Marken nemen vandaag afscheid van de 14-jarige Tamar. Het meisje werd een week geleden dood gevonden in een berm in de buurt van het voormalige eiland. 

NH Nieuws / Floris van der Woude

De uitvaart vindt nadrukkelijk plaats in besloten kring. De familie riep eerder al media en andere belangstellenden op om ze met rust te laten.

"Of dat nou Markers zijn, mensen die toevallig op Marken zijn of de media, laat ze met rust", zei Richard de Wijze van de eilandraad gisteren op NH Radio

Extra handhavers

De gemeente Waterland, waar Marken onder valt, neemt maatregelen om de uitvaart rustig te laten verlopen. Hoewel het eiland een toeristische trekpleister is, worden bezoekers vandaag niet geweerd.

Wel lopen er vandaag extra handhavers en politieagenten rond op het eiland. Ook worden toeristen op drie plekken 'omgeleid', zodat zij de rouwstoet niet kunnen kruisen. 

Onderzoek loopt nog

Over het overlijden van Tamar zijn nog altijd veel vragen. De politie denkt na uitgebreid onderzoek dat het meisje hoogstwaarschijnlijk om het leven kwam door een aanrijding. Maar van de dader ontbreekt elk spoor.

De politie laat vanochtend weten dat het onderzoek nog altijd loopt. Afgelopen zondag werden er door de politie meerdere beschadigde auto's in beslag genomen. Hiervan is er nog altijd één niet vrijgegeven.

Afgelopen week deed de moeder van Tamar, Trijntje Boes, een emotionele oproep en vroeg ze de dader zich te melden.  "Ik red Tamar toch niet meer, maar ik wil wel rechtvaardigheid. Mijn leven is kapot. Maar ik heb nog vragen. Degene die dit op z'n geweten heeft, heeft ook geen leven meer", aldus Trijntje. 

Weggelopen

Tamar liep in de nacht van vrijdag op zaterdag weg van haar ouderlijk huis. Rond 1.30 uur werd ze nog gezien bij een café, waarna ze verdween.

Nadat haar moeder het eiland afzocht, werd de politie ingeschakeld. Zij vonden haar lichaam onderweg naar het eiland in de berm van de weg. In de buurt van de dijk waar Tamar werd gevonden, zijn remsporen gezien.