Whatsapp

Noordkop & Texel

Hattrick voor Den Helder: voor derde keer het schoonste strand van Noord-Holland

31 juli 2020, 17.56 uur · Aangepast 31 juli 2020, 18.08 uur · Door Jurgen van den Bos

JULIANADORP - "Niet al te druk, gewoon een mooi, schoon strand: Zeer tevreden!" Badgast Floris van der Neut uit Rotterdam had het wat Den Helder betreft niet beter kunnen verwoorden, want het schoonste strand van Noord-Holland ligt opnieuw in Den Helder. De jury van Nederland Schoon heeft de Helderse kuststrook voor het derde jaar achtereen beloond met de eretitel. 

NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Eric den Boer van Strand Exploitatie Noordkop is één van de drijvende krachten achter de schoonmaakploegen. Elke morgen rond half zeven struinen zijn mannen en vrouwen de stranden af van Julianadorp tot Huisduinen. "Elke week halen we wel ruim 1.300 kilo afval van het strand. Blikken verf, hondenpoepzakjes, gisteravond nog een barbecue en een verbrande bierkrat."

Eric vouwt de vlag met de titel 'Schoonste Strand van Noord-Holland 2020' nog even uit "Hier doen we het voor en hopelijk volgend jaar hebben we het schoonste van Nederland", glundert hij. Dat hoopt ook voorzitter Jan Roelofsen van Strandexploitatie Noordkop. "Het is heel bijzonder. Het is belangrijk ook voor het toerisme. Dit laten we ook in Duitsland zien en je merkt dat de Duitse gasten dat toch oppakken."

Quote

"Heel veel mensen gooien het afval in de bak. Zo moet je het ook altijd doen."

jack (7) heeft net een flesje weggegooid

"We wonen hier, maar gaan hier ook graag naar het strand", zegt Marijke Schoonbergen, die haar kleindochter Eva heeft meegenomen. Ook zij vindt het erg prettig dat het vaak schoon is.  "Mensen ruimen hun spullen op, boven staan prullenbakken dus kun je het meenemen en netjes weggooien. En dat leren we de kinderen ook altijd."

Hoewel Roelofsen de titel 'Schoonste strand van Noord-Holland' eervol vindt, is hij niet vies van een uitdaging. "Dat we het Schoonste strand van Nederland worden. En daar gaan we in 2021 weer voor."

'Dieren gaan dood'

Aan de jonge Jack van der Neut zal het niet liggen. "Als je iets op hebt, doe je het in de bak. Zo moet je het doen. Want als het in de zee terechtkomt, kunnen heel veel dieren doodgaan." 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Whatsapp