Haarlem

NL
V

Buurt getrakteerd door studenten op driegangendiner: "Die hebben een tien verdiend"

31 juli 2020, 16.00 uur
Door Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

HAARLEM - Zeventig buurtbewoners van de Haarlemse wijk Rozenprieel kregen gisteren een gratis driegangendiner van studenten die vanwege een sociaal project van studenten in de wijk wonen. 

Melissa Biesmans woont met nog een paar studenten al een tijdje in het Rozenprieel, in een pand dat woningcorporatie Ymere nog moet opknappen. "In ruil voor een huurkorting zetten wij ons in voor de buurt", vertelt Biesmans over het project Springlevend Rozenprieel. Dat project is opgezet door de ideële stichting Academie van de Stad in opdracht van de gemeente Haarlem en woningcorporatie Ymere. 

Eén van de activiteiten was het structureel opzetten van een gedeelde maaltijd in het buurthuis bij welzijnsorganisatie Haarlem Effect, klaargemaakt door buurtbewoner Teo Veringa. Maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. Door een heel restaurant te creëren op het plein voor het buurthuis, hebben de studenten een oplossing gevonden voor dat probleem. 

Buurt getrakteerd door studenten - NH Nieuws / Geja Sikma

In de praktijk 

"We krijgen straks een live-zangertje, we worden verwend met vegetarisch eten", vertelt een bewoners genietend van een biertje in de avondzon. "Alle buurtje en oudjes zijn gelukkig, wij zijn happy, we worden ontzettend in de watten gelegd. " En de Indiase soep valt gelukkig ook  goed in de smaak. Ondanks dat er geen ballen in zitten, ontdekt de buurvrouw. 

"Eten verbindt", ziet Melissa. "Ik studeer 'sociale cohessie', dat is een hartstikke vage term. Maar als je het in de praktijk moet verbeteren, hoe gaat dat dan? Al doende leer je dan nu in de praktijk brengen wat je in de boeken leert."

Quote

"Die hebben een tien verdiend!"

buurtbewoonster rozenprieel

Het Rozenprieel is een goede studiecase. De wijk is van oorsprong een hechte Haarlemse volksbuurt, maar steeds meer jonge gezinnen van buiten Haarlem strijken hier neer. En naast een verouderd woningbestand, kampt de wijk ook met het imagoprobleem van een achterstandswijk. Maar door de renovatie van veel woningen en projecten van de studenten keert het tij. "Ik vind het vooral een hele gezellige gemixete, leuk buurt om in te wonen", vertelt Melissa. 

De zeventig buurtbewoners aan de gedekte tafels zijn het er roerend mee eens. En de studenten hebben ze in de harten gesloten. "Die hebben een tien verdiend!"

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?