Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Motorrijders geweerd van Zuiderdijk: "Dit is je reinste discriminatie"

1 augustus 2020, 08.00 uur · Aangepast 1 augustus 2020, 13.36 uur · Door Redactie

VENHUIZEN - De motorclubs kunnen de Zuiderdijk voor deze zomer uit de routeboekjes strepen. Vanaf vandaag start een proefafsluiting, specifiek voor motoren, na veel klachten over onder meer geluidsoverlast. "Wij houden ons keurig aan de regels, waarom moeten we geweerd worden van die dijk?", reageert Kees Bot van motorclub West-Friesland geagiteerd.

NH Nieuws / Mark Arents

Tot eind september is de dijk in de weekenden voor iedereen toegankelijk, behalve voor motorrijders. "Dat ze zeggen: motorrijders gaan we weren van die dijk. Dat is je reinste discriminatie", vervolgt Bot. "De auto's die hier rijden, daar is deze weg ook niet op gemaakt."

Het Hoogheemraadschap neemt deze zomer de proef op som, nadat herhaaldelijk is geklaagd over geluidsoverlast van specifiek motoren. Zeker in het paasweekend gaven buurtbewoners aan gek te worden van alle knetterende uitlaten. "Er zitten een aantal rotte appels tussen", geeft Vera de Bruijn van de Motorrijders Actie Groep (MAG) toe. "Maar wij willen als gewone motorrijder daar niet voor bloeden."

"Wij zijn tot nu toe niet betrokken in het hele proces, daar willen we verandering in brengen"

Vera de bruijn - motorrijders actie groep

Volgens veel motorrijders is de dijk de ideale afsluiting van een dag toeren. "Aan de ene kant het water, aan de andere kant uitgestrekt land. Helmpje open en genieten van de geur van het water", aldus De Bruijn. "De wat bochtige weggetjes maken het gewoon een uniek stukje West-Friesland."

Bekijk hieronder hoe de motorrijders op de afsluiting reageren. Tekst loopt door onder video.

Motorrijders geweerd van de Zuiderdijk - NH Nieuws

Volgens MAG is de enige eerlijke oplossing om bestuurders aan te pakken die te veel overlast veroorzaken: handhaven dus. "Dat mensen die zich niet aan de regels houden van de weg worden geplukt en een boete krijgen", aldus De Bruijn. Wethouder Jeroen Broeders van de gemeente Drechterland geeft aan dat extra politie-inzet niet mogelijk is. "Daar hebben we de capaciteit niet voor en we verwachten dat mensen zich aan de verkeersregels houden."

Na de proefperiode zal middels een enquête bij bewoners worden gepeild of de afsluiting heeft geholpen. De gemeente zal daarna in samenspraak met het Hoogheemraadschap oordelen of een afsluiting gedurende de hele zomer nodig is. De MAG zal in die overleggen ook de belangen van de motorrijders proberen te verdedigen. "Wij zijn tot nu toe niet betrokken in het hele proces, daar willen we verandering in brengen."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]