Amsterdam

Amsterdam voert als eerste lokale mondkapjesplicht in op drukke plekken

30 juli 2020, 17.19 uur · Aangepast 30 juli 2020, 17.40 uur · Door AT5

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat het dragen van een niet-medisch mondkapje in delen van de stad verplichten. Het gaat om 'gebieden waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende uitwerking hebben gehad of leiden tot ongewenste economische effecten'.

AdobeStock

Dat laat de Veiligheidsregio, waar burgemeester Halsema voorzitter van is, zojuist weten. De draagplicht geldt in de aangewezen gebieden voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder, op straat en in winkels.

De maatregel wordt in de gebieden gefaseerd ingevoerd, te beginnen op woensdag 5 augustus in het Wallengebied, in de winkelstraten Kalverstraat/Nieuwendijk en op de markten op Plein ‘40-’45 en de Albert Cuypstraat.

Het verplicht stellen van het mondkapje komt bovenop de maatregelen die de gemeente al neemt op drukke plekken, zoals het instellen van eenrichtingsverkeer, het doseren van de toegang op de drukste momenten en de tijdelijke afsluiting van straten.

Voor de hele Veiligheidsregio geldt nog altijd dat de 1,5 meter nageleefd moet worden. "Hier wordt ook nog steeds op gehandhaafd. Ook ondernemers hebben een verantwoordelijkheid in de naleving van deze regels."

Ook in Rotterdam wordt vanaf 5 augustus op sommige plekken in de stad een mondkapjesplicht ingesteld. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03