Gooi

NL
V

Blinde Ferry uit Huizen zoekt uitlaathulp voor hond Kita: "Ik wil haar niet wegdoen!"

31 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 31 juli 2020, 14.20 uur · Door Rachel Morssink

HUIZEN - Hij is de wanhoop nabij. Door ernstige buik- en rugklachten kan Ferry Loots uit Huizen niet meer zelf zijn hulphond uitlaten. Vrienden en buren springen bij, maar de puzzel komt steeds moeizamer rond. Kortom: Ferry zoekt hulp!

"Dit is echt de liefste hond die er is," vertelt Ferry trots, terwijl hij Kita over haar hoofd aait. "Ze luistert naar iedereen, heeft een lief karakter en doet geen vlieg kwaad."

Normaal gesproken laat Ferry zijn hulphond Kita vier keer per dag uit. "Drie keer een lange wandeling van 45 minuten en 's avonds laat nog een kwartiertje, maar nu kom ik niet verder dan het tuinhek," vertelt hij. Na een aanrijding in maart kreeg Ferry last van zijn rug en zijn darmen. "Tot half juni ging het nog, daarna werd de pijn te erg. Ik kon geen stap meer zetten."

Omdat opstaan nog steeds te veel pijn doet, slaapt Ferry al zes weken niet meer in zijn eigen bed, maar in zijn zogeheten 'sta-op-stoel'. "Die geeft me een duwtje in de rug, zodat ik overeind kan komen." Maar het meest mist hij de wandelingen met Kita. "Dan kom ik onder de mensen en maak ik een praatje, hier thuis ga ik maar piekeren."

Tekst loopt door onder video.

Blinde Ferry uit Huizen zoekt uitlaathulp voor hond Kita - NH Nieuws

Ferry werd elf jaar geleden blind na een staaroperatie en ziet nog slechts twee procent met zijn rechteroog. "Ik was altijd erg actief, maar met deze gezondheidsklachten erbij kan ik opeens niets meer," vertelt Ferry aangedaan. "Ik hielp altijd anderen, zelfs toen ik blind werd. En nu houdt het even op."

Buiten de deur is Kita normaal gesproken zijn grote steun. "Zij ziet hindernissen en leidt mij eromheen. Nu kom ik niet meer buiten, maar ik wil de hond liever niet terugbrengen naar de KNGF," vertelt hij.

Vrijwilligers gezocht

En daarom is Ferry hard op zoek naar vrijwilligers die hem willen helpen. "Ik heb een groot netwerk van vrienden en buren die me helpen, maar ook die worden wat ouder en nu in vakantietijd zit ik erg krap," vertelt hij. "Ik weet bijvoorbeeld niet eens wie morgenochtend mijn hond zal uitlaten."

Ferry zou het liefst een hondenliefhebber vinden die bij hem in de buurt woont, in de wijk Huizermaat. "Uitlaten op een vast moment in de week of op oproepbasis, ik ben blij met alles," vertelt Ferry. "Dus heb je zin om af en toe een lang stuk te lopen met mijn lieve hond Kita: meld je aan!"

Geïnteresseerde vrijwilligers uit Huizermaat kunnen een mail sturen naar [email protected] dan sturen wij je gegevens door aan Ferry. Vermeld hierbij je telefoonnummer, dan kan Ferry makkelijk contact opnemen!

Bekijk hieronder de emotionele oproep van Ferry. 
(Tekst loopt door onder video.)

Blinde Ferry uit Huizen zoekt uitlaathulp voor hond Kita - NH Nieuws

Update vrijdagmiddag: De redactie wordt op dit moment overspoeld met reacties van mensen die willen helpen. Ook het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) heeft gereageerd naar aanleiding van het artikel. Ze benadrukken dat Ferry niet zomaar de hond zal kwijtraken als hij geen vrijwilligers kan vinden. De KNGF wil graag samen met Ferry op zoek gaan naar een oplossing voor het uitlaten.