Ga naar Content

Heiloo en Bergen mogen bijna 1.500 woningen bouwen door stikstofplan en snelheidsverlaging

HEILOO - Het nieuwbouwproject Zandzoom in Heiloo kan van start. De stikstof die het project veroorzaakt mag worden verrekend met de stikstofreductie door onder meer de verlaging van de snelheid naar 100 km/u. Zandzoom behelst rond de 1.300 woningen. Ook Bergen profiteert van de regeling en mag op het BSV-terrein gaan bouwen. In heel Noord-Holland kunnen door de verrekening van stikstof ruim 4500 woningen gebouwd worden.

Foto: Uitkijkpost / STiP Fotografie

Zandzoom moet  ten zuiden van Vennewatersweg in Heiloo worden gerealiseerd. Het woningbouwproject staat al even in de ijskast, maar kan nu worden afgestoft zodra het bestemmingsplan definitief is vastgesteld. Met 1300 woningen is Heiloo goed voor bijna een derde van de door de stikstofregeling toegestane woningbouw in Noord-Holland. Ongeveer twintig procent van de 1300 woningen in Zandzoom zijn sociaal. In 2026 moeten al die woningen er staan.

Stikstofruimte
Het Rijk heeft verschillende maatregelen genomen om de uitstoot van stikstof af te laten nemen. Een van de maatregelen is de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km per uur. De stikstofruimte die daardoor vrijkwam werd opgenomen in het stikstofregistratiesysteem. De afgelopen maanden konden gemeenten in heel Nederland woningbouwprojecten aandragen voor stikstofruimte. In Noord-Holland was de ruimte beperkt, omdat de maximumsnelheid op de meeste snelwegen al 100 km per uur was.

Lees ook

Bergen

Ook Bergen mag woningen laten bouwen. De gemeente had het bouwproject op het voormalige complex van voetbalvereniging BSV aan de oostkant van Bergen aangedragen voor de regeling, en dat verzoek is gehonoreerd. Het gaat om 133 woningen, waarvan de helft sociaal.

In heel Noord-Holland kunnen door de regeling 4503 nieuwe woningen worden gebouwd. Naast Heiloo en Bergen gaat om acht andere projecten in Zaanstad (3), Velsen (2),  Haarlemmermeer (1), Landsmeer (1) en Wijdemeren (1).

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]