Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

'Shared space' Kerkplein zorgt voor onveilig gevoel bij mindervaliden

31 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 31 juli 2020, 07.53 uur · Door Redactie

HOORN - Het vernieuwde Kerkplein in Hoorn is na maanden van renovatie weer helemaal toegankelijk voor publiek. Over het eerste valt niet te twisten. Het is sfeervol en wordt omringd door historische panden uit de Gouden Eeuw. Alleen kan er één nog beter; de veiligheid. 

Slechtziende Saïda Voet (49) pleit voor meer veiligheid op vernieuwd Kerkplein - NH Nieuws

Het plein is ingedeeld volgens het principe van een 'shared space', een plaats waar voetgangers, fietsers en automobilisten, rekening met elkaar dienen te houden, zonder al teveel verkeersregels. 

Saïda Voet is slechtziend en zet zich met haar stichting Onbeperkt Hoorn in om openbare ruimtes voor iedereen toegankelijk te maken. Volgens haar is een 'shared space'  in de basis een mooi principe, maar mensen met een mobiliteitsprobleem bezorgt het vooral een onveilig gevoel. 

"In een shared space is het de bedoeling dat iedereen rekening houdt met elkaar. Dat is natuurlijk de ideale wereld, en echt, ik zou willen dat het zo was. Vooral auto's en brommers die te hard rijden geven een gevoel van onveiligheid want je ziet niet waar ze zijn", aldus Voet.  

Petitie 

De toegankelijkheid van het plein is wel goed volgens Saida, mits er geen auto's rijden. Zij ziet dan ook graag dat het plein na 12.00 uur autovrij wordt. 

Daarin staat ze niet alleen. Ook de horecagelegenheden aan het Kerkplein zijn niet blij met de huidige verkeersdrukte. Zij pleiten in een petitie voor een autovrij Kerkplein vanaf 18.00 uur, na sluitingstijd van de winkels. En in de weekenden geheeld autovrij.  Die petitie is inmiddels al ruim negenhonderd keer ondertekend. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]