Ga naar Content

Weer 69 windmolens op Noordzee ingetekend: groene stroom voor miljoen huishoudens

EGMOND AAN ZEE - Op zo'n achttien kilometer uit de kust tussen grofweg Castricum en Petten worden de komende jaren 69 windmolens met een rotordiameter van 200 meter geplaatst. Dat park, dat onderdeel is van het grotere park Hollandse Kust (Noord), moet genoeg opleveren om een miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien. 

Foto: Rijksoverheid/Wind op Zee

Het park is wordt aangelegd door energiebedrijf Eneco en Shell en is onderdeel van windpark Hollandse Kust Noord, zo maakte het ministerie van Economische Zaken vanmiddag bekend. 

De molens komen op 18 kilometer uit de kust, en op 1 kilometer van elkaar te staan. Vanaf 2023 moet CrossWind, zoals de samenwerking tussen de bedrijven heet, per jaar 0,75 gigawatt (GW) opleveren, wat dus genoeg is om een miljoen huishoudens van schone stroom te voorzien.  

Foto: Rijksoverheid

Windenergie booming

Volgens het ministerie komt het aandeel windenergie binnen het energiegebruik in Nederland met de komst van het windmolenpark, op 16 procent. Omdat het niet het enige windpark is dat de komende jaren zal gaan draaien, zal dat aandeel naar verwachting sterk groeien. Waar we nu ongeveer per 1 GW aan windenergie winnen, zou dit in 2023 al 4,7 GW per jaar moeten zijn. Dat is zo’n 40 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag. 

Lees ook

Veel Wijk aan Zeeërs zien de ontwikkelingen met lede ogen aan. Hoewel de windmolens een kleine twintig kilometer verderop staan, vrezen ze geluidsoverlast.

Dat zit als volgt: de energie die windmolens opwekken wordt met kabels naar het vasteland getransporteerd, waar het wordt omgezet in elektriciteit voor huishoudens. Dat omzetten gaat gebeuren in Wijk aan Zee, waar TenneT een transformatorstation heeft gepland. Ze zijn bang dat het laagfrequente geluid van het station hinder, maar ook gezondheidsschade oplevert. 

De locatie waar het transformatorstation zal komen - Foto: NH Nieuws
Hoewel de Raad van State meerdere bewonersgroeperingen eerder dit jaar in het gelijk stelde, mocht de bouw van het transformatorstation doorgaan. "We hebben gelijk gekregen, maar alles gaat gewoon door. Zonde, op het punt van geluidsoverlast dachten we echt een issue te hebben", zei Hans Dellevoets van de Dorpsraad in mei tegen NH Nieuws. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.