Ga naar Content
Amsterdam

Een pleintje voor Saïd: LHBTQ-gemeenschap herdenkt overleden familielid

28 juli 2020, 19.14 uur · Aangepast 29 juli 2020, 16.07 uur
Door: Martijn van Veen · Foto: Bron: NH Nieuws / Martijn van Veen

AMSTERDAM - De LHBTQ-gemeenschap heeft het nog steeds moeilijk na het overlijden van Saïd Zankoua afgelopen mei van dit jaar. Daarom is er besloten om tijdens Pride Amsterdam een herdenkingdienst te organiseren. Het pleintje voor het verpleeghuis waar Saïd vroeger werkzaam was, wordt als ode naar hem vernoemd.

Foto: NH Nieuws

Het pleintje stond vol met werknemers en bewoners van De Die en vrienden van Saïd. Vriend Tom de Jong zong een aantal liedjes, waaronder een speciaal voor Saïd geschreven versie van 'Laat me' van Ramses Shaffy. Als slotstuk werd bekend gemaakt dat stichting Cordaan het pleintje voor het verpleeghuis gaat vernoemen naar Saïd.

"Het woord Saïd betekent 'brenger van geluk'. Hij was brenger van geluk voor veel mensen. Lief aan de ene kant, strijdlustig aan de andere kant en dat is waarom we de naam van Saïd levend willen houden," deelt vriend van Saïd, Albert Roele.

Tekst gaat door onder audio

200728_PLEINTJEVOORSAID - Radio Item NH Nieuws

Saïd Zankoua overleed plots op 17 mei. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt.  Het doet Albert verdriet. "De familie heeft geen autopsie laten doen, dus wat de exacte doodsoorzaak is weten we niet."

"Of hij is gestikt na een epileptische aanval of hij dacht: laat het allemaal maar zitten", overpeinst vriend Tom de Jong. Saïd heeft epilepsie opgelopen na één van vele malen dat hij te maken heeft gekregen met geweld om zijn geaardheid.

Tom heeft tranen in zijn ogen. "Dat hij in elkaar is geslagen kan gewoon niet. Ik ben zelf 30 jaar geleden slachtoffer van zinloos geweld geweest. Bij mij is nu alles als een golf weer naar boven gekomen."

Foto: Tom zingt zijn aangepaste versie van 'Laat me' voor vriend Saïd - NH nieuws

"Saïd, waar je ook bent, dit wordt jouw pleintje"

tom de Jong, een goede vriend van Saïd

Saïd heeft tijdens zijn leven veel moeite ervaren om zijn identiteit als familielid en als Marokkaanse moslim te rijmen met zijn identiteit als homoseksueel. Hij heeft hierdoor vaker te maken gehad met geweld.

Velen uit de LHBTQ-gemeenschap voelen zich dan ook verwant met Saïd. Zo is er gisteren een documentaire uitgezonden van KRO-NCRV over homogeweld waar het overlijden Said centraal staat en zijn er tal van plannen en initiatieven om Saïd te herdenken tijdens de Pride week in Amsterdam. 

Acceptatie

Albert zucht: "Saïd was ontzettend lief, maar hij was ook een strijder om te kunnen zijn wie hij was. Hij was Nederlander met Marokkaanse roots en openlijk homoseksueel en hij wilde dat dit geaccepteerd werd."

Om Saïd te eren, is dan nu het pleintje voor zijn werk benoemd tot het Saïdplein. "Dit is prachtig. Ik gun dit hem echt." Tom kijkt naar boven "Saïd, waar je ook bent, dit wordt jouw pleintje"

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.