Ga naar Content

Veerman en turncollega's herkennen zich niet in geschetste beeld

VOLENDAM - Nederlandse topturnsters, waaronder de Volendamse Sanna Veerman, hebben zich op social media uitgesproken over de verhalen die de afgelopen week naar buiten kwamen over turncoaches. De turnsters zeggen in een statement dat 'zij zich niet herkennen in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger'. 

Foto: Pro Shots / SIPA USA

Veerman begint, in een gemeenschappelijke verklaring met onder andere Nederlandse turnsters als Sanne Wevers, Lieke Wevers, Vera van Pol en Kirsten Polderman, met een betuiging van medeleven naar 'iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad'. De verklaring is een reactie op het interview van turncoach Gerrit Beltman, die in gesprek met het Noordhollands Dagblad opbiechtte dat hij jaren geleden turnsters heeft mishandeld en vernederd. Afgelopen weekend deden meerdere turnsters hun verhaal en werden ook andere coaches beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Veerman en haar collega-topsporters zeggen er waarde aan te hechten om om die reden hun reactie te geven. "Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger", schrijven ze. "Waar vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat."

Liefde voor de sport

"Natuurlijk zoeken wij als topsporters fysieke en mentale grenzen op om het verschil te maken en om weer een stap verder te komen", luidt het statement verder. "Maar er is bovenal ruimte voor liefde voor de sport. Samen met onze coaches stellen wij onze programma's samen en iedereen realiseert zich dat het echte verschil wordt gemaakt door maatwerk en in te spelen op de individuele behoefte. Elke stap die we hier met z'n allen hebben gezet en elke stap die we nog moeten zetten draagt bij aan het behalen van de potentie van het individu en daarmee van het team."

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De turnsters zeggen geen oordeel te kunnen geven over de breedtesport.  "Maar we vragen wel iedereen eigen verantwoordelijkheid te nemen om te realiseren waar het om draait: liefde voor de sport. Voor de jeugd vinden wij het belangrijk dat sport een uitlaatklep is en dat men blijft bewegen. Wat ons betreft is de turnsport in Nederland de laatste jaren de juiste weg ingeslagen. Natuurlijk is er nog altijd ruimte voor verbetering en moet deze ruimte benut worden! Laten we vooral samen het gesprek aangaan en de discussie blijven voeren over hoe we dit samen bereiken. Wij roepen de KNGU op om de ingeslagen weg niet te blokkeren of af te breken."

"Laten we vooral samen het gesprek aangaan en de discussie blijven voeren"

nederlandse turnsters

"Er gebeuren veel mooie dingen die juist de volgende generatie inspireert en helpt om van onze sport te genieten. Wij voelen ons verantwoordelijk om een gezond (top)sportklimaat achter te laten voor de volgende generatie. Een klimaat waarin iedereen op elk niveau kan genieten van de sport waarin plezier, gezondheid en veiligheid voorop staan", sluiten de vrouwen af. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]