Start van hoofdcontent

ZUID-SCHARWOUDE

nl

Zuurkoolfabriek draait weer dankzij seizoensarbeiders: "Mensen sloegen massaal zuurkool in"

29 juli 2020, 08.00 uur · Aangepast 29 juli 2020, 09.20 uur · Door Redactie

ZUID-SCHARWOUDE - Menig mens moet er misschien nog niet aan denken, maar de productie van winterkostje zuurkool is sinds deze week weer in volle gang. Ladingen kolen worden van het platteland naar fabriek Kramer's Zuurkool gebracht. "Door corona en hamsterende Nederlanders moesten we in april al aan de bak, maar nu beginnen we echt."

Foto: Snapshot Video 209626 (00:28)

Dat zegt directeur Dirk Kramer tegen NH Nieuws. De kool is, na het hele proces van fermenteren, over ongeveer zes weken in de winkels te vinden. 

Sinds 1890 wordt er aan de Voorburggracht zuurkool gemaakt. Kramer is de vijfde aan het roer van de fabriek, maar zoiets als de coronacrisis was zijn voorgangers nog nooit overkomen. "Ik heb veel van mijn vader geleerd en we hebben ook lange tijd samengewerkt, maar hier kon hij mij zelfs niet op voorbereiden."

Wat was namelijk het geval: aan het begin van de coronacrisis hamsterden Nederlanders niet alleen toiletpapier en pasta, maar ook de lang houdbare zuurkool. "Mensen begonnen massaal zuurkool in te slaan. Dus ineens dreigden de schappen in de supermarkt leeg te gaan. Dat heeft er toe geleid dat we, voor het eerst in 130 jaar, in april kool uit de koelcel tot zuurkool hebben bewerkt."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]