Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Vijf gezinsleden uit gevaarlijke mui gered door Egmondse Reddingsbrigade

27 juli 2020, 11.23 uur · Aangepast 3 augustus 2020, 09.35 uur · Door Priscilla Overbeek

EGMOND AAN ZEE - Vijf drenkelingen zijn gistermiddag uit een mui gered door de Egmondse Reddingsbrigade. Hulpdiensten kwamen massaal in actie nadat de familie uit het zicht was verdwenen. "We hielden het gezin al nauwlettend in de gaten. Toen we ze uit het oog waren verloren, hebben we direct groot alarm geslagen", vertelt Edwin Buis van de Reddingsbrigade. 

Egmondse Reddingsbrigade

Twee jonge kinderen lagen met hun bodyboard in het water en dreven boven een zandbank. Toen de ouders en en hun tante de kinderen uit het oog verloor, doken de ouders zonder aarzelen het water in. De tante, die eerst de Reddingsbrigade alarmeerde, dook er niet veel later achteraan. Daarop werd er door de hulpdiensten een grote zoekactie gestart. 

Met de schrik vrij

Niet de kinderen, maar de ouders en tante verkeerden uiteindelijk in nood. Tijdens de reddingsactie raakten zij zelf in een mui terecht, en werden verder de zee ingesleurd. De kinderen konden zich goed redden met de bodyboards en mankeerden niets. Uiteindelijk werd de familie met behulp van waterscooters uit het water gehaald. 

Volgens het protocol werden uit voorzorg de ambulancedienst en een traumahelikopter ingezet. "De traumahelikopter hebben we halverwege teruggestuurd, omdat bleek dat alle gezinsleden in orde waren.  De ambulancedienst heeft iedereen gecontroleerd. De familie is er uiteindelijk met de schrik van afgekomen, en ze maken het allemaal goed", aldus Buis tegen NH Nieuws.

Tekst gaat verder onder Tweet:

Veel zwemmers raken in paniek wanneer zij in een mui terechtkomen. De reddingsbrigade adviseert jezelf met de stroom mee te laten voren tot je voelt dat de stroming minder sterk is. Zwem vervolgens schuin weg via de zandbanken. Probeer in ieder geval de aandacht van de strandwacht te krijgen, mocht je in een mui belanden.

Bekijk hieronder de animatievideo van NH Nieuws over muien:

Wat moet je doen als je in een muistroom terechtkomt? - NH Nieuws

Vorige week kwamen ook al zwemmers in de problemen in Wijk aan Zee. Toen ging het om een kind en drie volwassenen

Hierna werd besloten de kuststrook af te sluiten. De reddingsbrigade in Wijk aan Zee sprak van een 'ongekende sterke muistroom'.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]